Suriye Krizinin Çözümü İçin Taraflar Astana’da Toplandı.

 Suriye’de 2011’den bu yana devam eden krizin çözümüne ilişkin atılacak adımların belirlenmesinin beklendiği Suriye görüşmeleri Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.

 Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rus heyetine Vladimir Putin’in Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran heyetine İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari başkanlık yapacak. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da görüşmelerde yer alacak. ABD ise Büyükelçi düzeyinde (Astana Büyükelçisi George Krol) gözlemci olarak katılacak.

 Toplantının ilk gününde ana gündemini, 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesin kalıcılığı oldu. İlk oturumda muhalefet heyeti, Türkiye, Rusya ve BM’nin oluşturduğu heyetle bir araya geldi.

 Muhaliflerin talepleri, rejim ve rejim yanlısı çeşitli milis grupların ateşkes ihlallerinin durdurulması, abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, İran destekli güçlerin Suriye dışına çıkması ve kadın siyasi mahkumların serbest bırakılması oldu.

 Toplantıyı değerlendiren açıklamalarda muhaliflerin temsilcisi Yahya Aridi yaptığı, ateşkesin devam etmesini istemeyenlerin olduğunu söyledi.

Türk tarafının toplantıda ‘Suriye krizinde askeri yöntemlerin bir çözüm olmadığını, ateşkesin devamlılığının önemli olduğunu, muhaliflerin de Astana görüşmelerine katılımının önemli olduğunu, Cenevre sürecine Astana görüşmeleri ile katkı sağlanacağını, BMGK kararı ile kapsamlı bir siyasi çözümün zaruri olduğunu’ vurguladı.

 Astana görüşmeleri Cenevre’ de yapılması planlanan Suriye görüşmeleri için taraflarca ortak bir dil ve müşterek bir çözüm sunması açısından önemli bir süreç.

Turgut Sağlam – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

  • https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201701231026884957-astana-gorusmeleri-suriye/
  • http://www.aljazeera.com.tr/haber/astana-gorusmeleri-basladi
  • http://flasflas.com/astanadan-ilk-haber/

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...