Suriye’de Her 25 Dakikada Bir Kişi Ölüyor

Suriye Devrimi Dayanışma Ağı(SDDA)’nın verilerinden derlenen bilgiye göre, Suriye’de Mart 2011’de çıkan ve aralıksız süren çatışmalarda Ağustos sonuna kadar toplam 29 bin 388 sivilin hayatını kaybettiği kaydedildi. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 230’unu çocuk, 2 bin 517’sini ise kadınlar oluşturuyor. 979 kişi de gördükleri işkence sonucu hayatını kaybetti. Suriye’deki artan ölümlere dikkati çeken SDDA, Suriye’de 18 aydır süren çatışmalar nedeniyle her 25 dakikada 1 Suriye vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Alman ana muhalefetinde bulunan, Sosyal Demokrat Parti’nin Meclis Grup Başkan Yardımcısı Gernot Erler, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Eğer Suriye’den mülteci akını durmazsa, AB ülkeleri de mültecileri kabul etme dışında bir seçeneğe sahip olmayacaktır” dedi. Gelişmelerin daha da kötüye gittiğine işaret eden Erler, Alman hükümetine çağrıda bulunarak, “İnsani bir trajediyi önlemek için hükümet bu konuyu aktif bir şekilde gündemine almalıdır” açıklamasını yaptı. 

Yeşiller Partisi’nin Grup Başkan Yardımcısı Josef Winkler de Almanya’nın Suriye’ye komşu ülkeler Türkiye, Lübnan ve Ürdün ile dayanışma göstermesi konusunda çağrıda bulunarak, “AB ve Almanya, insani mülahazalarla bu ülkelerdeki mültecileri, uzun bürokratik işlemler olmadan kabul etmelidir” dedi.

Suriye Halkının Dostları Ekonomik Yeniden İmar ve Kalkınma Çalışma Grubu’nun 2. Toplantısı ise bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de başladı. Suriye’deki yaşam şartlarının gün geçtikçe kötüleştiğini ve mevcut rejimin vahşi bir şiddet uyguladığını ifade eden Almanya Dış İşleri Bakanı Guido Westerwelle Suriye’de başarılı bir siyasi değişimin yanı sıra ekonominin geliştirilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.

BM’nin sayılarına göre, Ağustos ayında Suriye’den 100 bin kişinin kaçtığı ve bu rakamın ise Suriye krizi başladığından beri toplamdaki en yüksek aylık rakam olduğu belirtildi.

Suriyeliler, Beşar Esed’in yönetimden düşmesi için Libya’daki gibi hava harekatı yapılmasını istiyor. Çadır kentte konaklayan Suriyelilerin en büyük arzusu Suriye Devlet Başkanı Esed’in yönetimden düşmesi. Esed’in yönetimden uzaklaştırılmasının ardından Suriye’nin eski günlerine tekrar döneceğine ve ülkede istikrar sağlanacağına inanıyorlar.

Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Albay Malik el-Kürdi ise yaptığı açıklamada İstanbul, Gaziantep gibi Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşanan terör olaylarında Suriye yönetiminin parmağı olduğunu söyledi.

 (TUİÇ Akademi, AA, Vatan)

Ecem Kabuloğlu

Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...