Suriye’nin İşkence Merkezleri Deşifre Oldu

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Suriye rejimine bağlı istihbarat elemanlarının ülke çapında oluşturdukları iddia edilen 27 işkence merkeziyle ilgili Suriye dışındaki 200’ün üzerinde kişiyle görüşerek bir rapor hazırladı. Bu raporda muhaliflere işkence uygulanan, istihbarat birimlerine ait 27 gözaltı tesisi, bu tesislerin yerleri, komutanların isimleri ve yaptığı işkence yöntemleri deşifre edildi. Rapor, eski tutuklu ve saf değiştirmiş askerlerin verdiği bilgeler ışığında hazırlandı.

Rapora göre, başta başkent Şam olmak üzere, işkence merkezlerinde siyasi mahkumlara her türlü işkence yapılıyor. İşkence teknikleri arasında, mahkumları sopa ve kırbaçla dövmek, tırnaklarını çekmek de bulunuyor. Bazı mahkumların vücutlarına asit dökülürken, cinsel tacize ve tecavüze uğramak da sıradan olaylardan biri.

Bu tür işkence evlerinin gerçek sayısının muhtemelen çok daha fazla olduğuna dikkat çeken HRW, işkence ve kötü muamelenin Suriye’de bir devlet politikası olduğunu net olarak belgelediklerini ve bu durumun insanlığa karşı suç teşkil ettiğini ifade etti. İnsanlığa karşı suç işleyen ya da işlenmesini emreden kişilerin uluslararası hukuk nezdinde cezai sorumluluk taşıdığına dikkat çeken örgüt,  cezai sorumluluğun, hükümet üyeleri ve Beşar Esad’ı da kapsadığını ifade etti.

HRW Acil Durumlar Birimi Uzmanı Ole Solvang, bu konuda BM’yi göreve çağırdı. İşkence yaptığı bilgisi bulunan kişiler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin harekete geçmesi talebinde bulundu.

(Tuiçakademi,zaman)

 

Nagihan KILINÇ

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...