Suriye’ye Asker Gönderme Konusunda Lavrov’dan Şaşırtıcı Açıklamalar

Suriye’deki kimyasal silahların kontrol ve imhası için çalışacak BM uzmanlarının güvenliği için Suriye’ye asker gönderebileceklerini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgede küçük çaplı gözlemci olacak birliklere Türkiye ve Arap ülkelerinin de katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

Rus devlet televizyonu Birinci Kanal’a özel açıklamada bulunan Lavrov, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının güvenliği açısından bölgeye büyük çaplı askeri birliklerin gönderilmesinin gündemde olmadığını söyledi.

Sergey Lavrov, söz konusu olan bölgelerde askeri gözlemci birliklerinin olabileceğini ifade ederek “Bizim askerlerimiz ve polisimiz açısından böyle bir göreve hazırız. Biz BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Türkiye ve Arap ülkelerinden gözlemci birlikler organize edebiliriz. Burada bulunan dış güçlerin tüm taraflarla diyalog içinde olması önemli. Provokasyon alışkanlık haline gelmemeli…” uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye’nin ülkesinde bulunan uluslararası kimyasal silahlar uzmanlarının güvenliğinden genel olarak sorumlu olduğunu da hatırlattı.

Esed rejiminin kimyasal silahlarını uluslararası kontrole devretmesi ile ilgili Rusya ve ABD Cenevre’de 3 gün süren görüşmelerin ardından karara varmışlardı. Karara olumlu cevap veren Suriye yönetimi ise OPCW üyeliği için resmi başvurusunu yaptı. BM Güvenlik Konseyi’nde alınacak kararla Suriye’nin 2014 ortasına kadar kimyasal silahlardan arındırılması öngörülüyor.

Batılı ülkelerin kimyasal silahlar konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde alınacak kararda askeri güç öngören 7’inci maddenin otomatik olarak uygulamaya girmesine karşı çıkan Rusya, batılı ülkelerin Suriye’ye müdahale için kendilerine baskı yaptığını düşünüyor. Aynı zamanda batılı ülkelerin Suriye’ye müdahale için fırsat kolladıkları görüşünden de vazgeçmiyor.

(TUİÇ Akademi, Haberus , Gündemrusya )

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...