Türkiye Basın Özgürlüğü Sıralamasında 112. Sırada

En önemli insan hakları ve özgürlükleri izleme örgütlerinin başında gelen Freedom House’un (Özgürlükler Evi) 2010 yılı ‘Uluslararası Basın Özgürlükleri’ raporu açıklandı. Rapora göre Türkiye geçtiğimiz yıl 51 olan basın özgürlüğü ceza puanını üç puan arttırarak 54′ e yükseldi ve kısmen basın özgürlüğü olan ülkeler arasında yer aldı.

ABD’de 70 yıl önce kurulan Freedom House’un (Özgürlükler Evi) yayınladığı, tüm ülkelerin yer aldığı basın özgürlüğü sıralamasında geçtiğimiz yıl Türkiye 106’ıncı sırada yer alırken bu yıl 112. sıraya yerleşti. Örgütün “Basın Özgürlüğü 2011: Küresel Medya Bağımsızlığı Araştırması” başlığını taşıyan ve Washington’da düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Günü konferansı sırasında açıklanan raporunda ülkeler, basın özgürlüğü açısından en iyi durumdan en kötü durumda olana, 0′dan (en iyi) 100′e (en kötü) kadar olan rakamlarla notlandırıldı. Bangladeş, Kongo, Kenya, Senegal ve Uganda ile aynı sırayı paylaşan Türkiye geçtiğimiz yıla oranla basın özgürlüğünün en fazla azaldığı ülkelerden biri oldu.

Raporda Türkiye’deki hukuki baskının, gazeteciler, editörler ve medya sahipleri arasında artan biçimde oto sansüre yol açtığı öne sürülürken, dünya genelinde özgür ve bağımsız medyaya erişebilen insan sayısının son 10 yılın en kötü seviyesine gerilediği tespit edildi. Aynı zamanda her altı kişiden sadece birinin basının “tamamen özgür” olduğu ülkelerde yaşadığı kaydedildi. Raporda değerlendirmeye tabi tutulan 196 ülkenin sadece 68′i (yüzde 35) “özgür” olarak sınıflandırılırken 65 ülke (yüzde 33) “yarı özgür”, 63 ülke (yüzde 32) ise “özgür olmayan” ülkeler kategorisine dahil edildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde basın özgürlüğünün ciddi düzeyde gerilediğine işaret edilen raporda, Meksika ve Mısır’ın statülerinin “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürüldüğü belirtildi. Raporda en özgür Finlandiya basını olduğu belirtilirken bunu Norveç, İsveç, Belçika ve İzlanda izledi. ABD ise 17 puanla 22. sırada yer alırken en fazla gazetecinin Honduras’ta öldürüldüğü kaydedildi.

(tuicakademi-sondakika.com)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...