Türkiye ile Somali Anlaştı: Terörle Mücadelede ve Güvenlik Alanlarında İşbirliği Yapılacak

Türkiye ile Somali arasında, terörle mücadele ve güvenlik alanında iş birliğini öngören anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı.

2013 yılında, Somali’nin Başkenti Mogadişu’da Türkiye ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştı. İmzalanan anlaşma onaylanarak Türkiye ile Somali terörle mücadele ve güvenlik alanında iş birliği yapılacağı kesinleşti.

Yapılan anlaşma, tarafların başta terör ve organize suçlar olmak üzere büyük öneme sahip suçlarla mücadelede iş birliğini öngörüyor. İlk olarak terör eylemleri ile terörizm propagandasını önlemek ve terörizmin finansmanını engellemek hedefleniyor. Daha sonra taraflar; siber suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı gibi alanlarda işlenen suçları önlemek, bastırmak ve suç soruşturmalarını yürütmek için de iş birliğinde bulunacak.

Taraflar, kendi sınırları içinde güvenliğe tehdit oluşturacak terör eylemlerini önlemek amacıyla ulusal mevzuatlarına göre gerekli tedbiri almak, birbirlerinin aleyhine faaliyet gösteren terör yapılanmalarını yasa dışı örgütler olarak değerlendirmek ve bu örgütlerin yazılı ve görsel basın organlarının faaliyetlerine geçit vermemek konularında sıkı bir iş birliği yapacak. Ayrıca, talep doğrultusunda iki taraf da birbiri ile terör faaliyetleri konusunda bilgi ve belgeleri paylaşacaklar.

Taraflar, terör ve organize suçlarla mücadele ve diğer iş birliği konularında karşılıklı eğitim ve uzman değişim programları düzenleyip ortak çalışma grupları kurabilecek.

Çağımızda bölgesel ve küresel tehdit oluşturan terör örgütlerinin şiddet eylemleri karşısında devletlerin birbirleri ile anlaşmaları ve uluslararası alanda ortak hareket etmeleri yerel, bölgesel ve küresel alanda güvensiz bölgelerin daraltılması anlamına geleceği için bu işbirliği anlaşmasının önemli bir örnek teşkil ettiğini söylemek ve bu tür anlaşmaların ülkeler bazında çoğaltılması gerektiğini temenni etmek yanlış olmayacaktır.

Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Covid-19 Sonrası Yeni Normal: Dijital Göçebelik ve Güneydoğu Asya

Ecem Hayırcı  Göç Çalışmaları O-Staj Programı ÖZET Günümüzde teknolojinin gelişmesi, küreselleşme, iş verenlerin...

”Deontolojik değil sonuççu liberteryenim” – Dr. Merve Karataş

Bu röportaj Zeynep Naz Terzi tarafından Liberal Demokrat Parti...

Hırvatistan’da Seçim Rüzgarları: Cumhurbaşkanı Milanović, Başbakanlık Koltuğu İçin Yarışa Giriyor

Hırvatistan'da Seçim: Hırvatistan siyasi sahnesi, Cumhurbaşkanı Zoran Milanović'in, Nisan...

İklim Değişikliğinin Göç ve Kalkınma Üzerindeki Etkileri

Esranur Tekin Göç Çalışmaları Stajyeri  GİRİŞ Göç, dünyanın hemen her ülkesini etkileyen...