Yemen’de İç Karışıklık Riski Artıyor

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, tedavi gördüğü Suudi Arabistan’dan ülkesine döndü. İç savaş tehlikesi bulunan Yemen’de, devlet başkanının ülkeye dönüşünün muhalifler tarafından nasıl karşılanacağı ise merak konusu oldu.

Salih, Haziran ayında cumhurbaşkanlığı sarayında uğradığı saldırıda yaralanmasından bu yana Suudi Arabistan’da tedavi görüyordu.

Salih’in dönüşü, 33 yıllık iktidarı aleyhindeki protestoların yeniden şiddetlendiği bir döneme rastlıyor.

Dokuz aydır süren gösterilerde yüzlerce kişinin ölümüne ve ülke siyasetinin temel direğini oluşturan aşiretler, hatta ordu içindeki kamplaşmaya rağmen, Salih istifa çağrılarına direniyor.

Salih aylardır, Riyad’dan Yemen’e en kısa zamanda döneceğini söylüyordu.

Yemen Televizyonu, Salih’in başkent Sana’ya sabaha karşı özel bir uçakla döndüğünü duyurdu, ancak buna ilişkin yeni bir görüntü yayınlanmadı. Ayrıntılı bir açıklama da yapılmadı. Televizyonda Salih’in sadece eski görüntüleri gösterildi; kahramanlık marşları çalındı.

Gösterilere Hız Verme Çağrısı

Salih’in dönüşünün çatışmaları şiddetlendirmesinden endişe ediliyor. Muhalif gösterilerin organizatörlerinden Muhammed el Asl “Şiddetin tırmanacağı kesin, ama bırakalım gelsin. Gelsin de suçları dolayısıyla yargılansın.” dedi.

Salih karşıtları Cuma namazı sonrası gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu. Başkentte kamp kuran muhaliflerle yönetime bağlı güvenlik kuvvetleri arasında çatışmalar son günlerde yeniden alevlendi.

Salih’in yandaşı kuvvetlerin karşısında, Mart ayında muhalefet safına geçen bir generale sadık birlikler var.Pazar gününden bu yana, göstericilere karşı şiddet kullanılması sonucu çoğu silahsız protestoculardan oluşan 80 kişi öldü.

Sana Üniversitesi önünde, eylemcilerin ‘Değişim Meydanı’ adı verdiği alana dün gece havan topları atılması sonucu, en az bir kişinin daha öldüğü haber veriliyor.

Bugün de makineli tüfek seslerinin yoğunlaştığı bildiriliyor. Cumhurbaşkanı Salih’in görevden ayrılması ya da yetkilerinden feragat etmesi ile bir reform süreci başlatılmasına yönelik girişimler ise şimdiye dek sonuç vermedi.

Hükümet Salı günü Batılı heyetlerle görüşmeler sonrasında ateşkes ilan edileceğini bildirmişti, ancak silahlar sadece bir kaç saatliğine sustu.

 

(tuicakademi-BBC-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...