ABD Senatosu, Karadağ’ın NATO Üyeliğini Onayladı

 Balkanlarda; Arnavutluk ve Hırvatistan’dan sonra Karadağ da NATO’ya katılıyor. ABD Senatosu Karadağ’ı NATO’nun askeri kanadına kabul edilmesini onaylamasından sonra Karadağ, NATO üyeliğine yakınlaştı. ABD Senatosu, Salı günü, Karadağ’ın NATO’ya katılmasına izin veren ve 100 üyeden 97’sinin antlaşmayı destekleyeceğini onaylayan antlaşmayı kabul etti. Karadağ’ın NATO’ya katılması, 6 senedir ilk defa NATO’nun doğuya doğru genişlemesi anlamına geliyor.

 Senato oylaması, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 21 Mart’ta senatörlere Karadağ’ın üyeliğini onaylamaya çağırarak “bunun ABD’nin çıkarlarına olduğunu” dile getirmesiyle meydana geldi. Tillerson, Karadağ’ın üyeliğinin ülkenin demokratik reformunu, ticaretini, güvenliğini ve komşuları arasında istikrarın sağlanmasını destekleyeceğini savundu.

 Diğer yandan Moskova, Balkanlar da dahil olmak üzere NATO’nun doğudaki genişlemesine şiddetle karşı çıkıyor ve ABD’nin Karadağ’ın protokolünün onaylanmasının gecikmesi, Donald Trump’ın yeni yönetiminin konuyla ilgili olarak Rusya’ya karşı hazır olup olmadığı konusunda kuşku uyandırıyor.

 Karadağ, 2010 yılında NATO adayı statüsünü kazanmıştı. NATO üyelerinin 28’inin tamamı, ittifak kurmadan önce Karadağ’ın katılım protokolünü onaylamak zorunda. Senato’daki onayın ardından, Karadağ’ın üyeliği İspanya dışındaki tüm üyeler tarafından onaylanmış oldu. Hollanda ve İspanya’daki parlamentolar, Karadağ’ın ittifaka katılma hedefine henüz oy vermese de, Karadağ hükümeti bu sürecin bir sonraki NATO zirvesinin planlandığı Mayıs ayına kadar tamamlanmasını umuyor. Öbür yandan, NATO’ya katılım, ülke içinde ise halen tartışmalı bir konu olarak gözükmektedir. Aralık 2016’da gerçekleştirilen bir ankete göre, Karadağlıların yalnızca yüzde 39,5’inin NATO üyeliğine olumlu bakıyor.

Mustafa Turgun – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...