Afganistan’da Kadın Hakları Hala Oldukça Kötü Durumda

 Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu (AIHRC) Salı günü Afgan kadınlarının hâlâ ev içi şiddet, çeşitli ayrımcılık biçimleri ve evlerinin dışındaki kötü muamele gibi büyük güçlüklerle uğraştığını söyledi.

 AIHRC, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin en önemli unsurlarından biri olmasına rağmen, Afganistan’ın amacına ulaşmasının çok uzak olduğunu belirtti. Mantıksız kültür, çocuk veya erken evlilikler, kızlar için eğitim olanakları bulunmaması ve diğer sosyal sınırlamalar, şu anda Afganistan’da kadınların karşılaştığı temel meseleler arasındadır.

 AIHRC başkanı Sima Samar, “Kadınların durumlarının kırılganlığının ve yasanın uygulanmasının arkasında bir bahane olarak savaş meselesini ve ekonomik zayıflığı kullanmamalıyız” dedi.

 Afganistan’da cinsiyet eşitliğini zayıflatan temel nedenlerden birinin kadınların erkekler üzerindeki ekonomik bağımlılığı olduğuna inanılıyor. Ekonomi bakanı Abdul Sattar Murad, “2030’da sürdürülebilir kalkınmanın hedefleri ve amaçları ile ilgili raporu halklarla ve uluslararası toplulukla paylaştık, kadın hakları alanında somut başarılar sunmak zorundayız” dedi.

 2016’da, AIHRC tarafından kadınlara yönelik şiddet olaylarında 5,500’den fazla olay kaydedildi. Kadın İşleri Bakanı Dilbar Nazari, “Henüz yeterli kazanım sağlamadık, kadınlar hala cinsiyet ayrımcılığı ve eşitsizlikle karşı karşıya, her alanda sorunlar var” dedi. AIHRC, hükümetin kadınların yaşamlarını ve haklarını iyileştirmeye yönelik çabalarının yetmediğini savunuyor.

Feyza Nur Atabay – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...