Ankara’da Rumeli – Balkan Buluşması

 Balkanlar’da yaşayan Türklerin temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nda Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca düzenlenen “Rumeli – Balkan Buluşması” gerçekleştirildi.

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca düzenlenen “Rumeli – Balkan Buluşması”nda Balkan Federasyonu üyelerini kabul etti.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bugünlere gelmesini, Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, ülkenin bulunduğu coğrafyanın dört bir yanından hicret ederek, kendilerine Türkiye’de yeni bir hayat kuranların emeklerine borçlu olduklarını kaydetti.

 Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlerin Türkiye’nin göçmeni değil, asli evladı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, salonda bulunanlara, şöyle seslendi: “Sizlerin dedeleri, ataları başka bir yere değil, ana yurtlarına, baba evlerine geldiler. Bir asır önce yaşadığımız Balkan faciası yüreğimizde öyle derin bir yara açmıştır ki Çanakkale’de askerimiz, subayımız gözünü kırpmadan ölümün üzerine yürümüştür. Kendisi de Rumelili olan Gazi Mustafa Kemal, Balkan utancını bir daha görmektense, burada ölmeyi tercih ettiğini söylüyor.”

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumeli ve Balkan Türklerinin sorunlarının çözümü konusunda, devlet olarak eskiden beri çok önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

 Mahir Yağcılar, Kosovalı Türkleri temsil etti. Bakan Yağcılar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’yla ikili görüşme gerçekleştirdi.

 Başbakan yardımcısı Türkeş ise Balkanların Türkiye için sıradan bir coğrafya olmadığını belirtirken, bazı Balkan şehirlerinin, coğrafi olarak İstanbul’a, çoğu Anadolu şehrinden bile daha yakın olduğunu vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Balkanlardan gelenlerin fikren ve bedenen ciddi emekleri olduğunu belirterek, “Türkiye de başlı başına bir Balkan ülkesidir ve tarihin şu güzel cilvesine bakınız ki, uzun yıllardır Türkiye’ye göç eden Balkanlı kardeşlerimizle, şimdi, başka coğrafyalardan gelen göçleri birlikte göğüslüyoruz. Bugün Türkiye, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı ilkeleri çerçevesinde bütün Balkan ülkeleriyle ikili ilişkilerini dostça bir şekilde sürdürürken, bu ülkelerle çoklu platformlardaki işbirliğine de büyük özen göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Miray Sıçramaz – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...

Yargı Faaliyetlerinin Kamuoyu Denetimi ve Sivil Toplum

Rüzgar Özbulduk  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET Kamuoyu denetimi kavramı daha...