Arnavutluk’ta Ortadoğu Rüzgârı

 Halkın Mücahitleri Örgütü’ne Sığınma Hakkı

Geçtiğimiz hafta Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ve ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden sorumlu Devlet Bakan Yardımcısı Barbara Leaf’in katıldığı özel bir toplantı gerçekleştirilmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) yüksek temsilcileri, Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler ve ABD Tiran Büyükelçiliği Misyon BaşkanYardımcısı Henry V. Jardine gibi isimlerin de yer aldığı toplantının ardından Sali Berişa, İran’da gerçekleşen 1979 devrimini desteklemiş fakat daha sonra rejime karşı saldırılar düzenleyen bir örgüt olarak bilinen Halkın Mücahitleri Örgütü’ne Arnavutluk’ta sığınma hakkı verdiklerini belirtmiştir.

ABD yönetimi 2012’de Eylül ayında Halkın Mücahitleri Örgütü’nü terör örgütleri listesinden çıkarmıştı. Bu gelişmelerle beraber Arnavutluk ve ABD’li devlet adamları arasında yapılan görüşme sonrasında Sali Berişa Halkın Mücahitleri Örgütü üyesi olan İran uyruklu 210 kişiye Tiran yönetiminin sığınma hakkı tanımasında ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a, Tiran’a yaptığı ziyarette verdikleri sözün etkili olduğunu açıklamıştır. Bunun üzerine Barbara Leaf Arnavutluk’un, böyle bir girişimde bulunmasının Arnavutluk ve ABD arasındaki gerçek dostluğun göstergesi olduğu ifadesinde bulunmuştur.

Tiran’da “Arnavutluk-İsrail Ticaret Odası”

Arnavutluk-İsrail arasındaki ekonomik ve politik gelişmelere bir yenisi daha eklendi. İsrail’le yakın ilişkiler içerisinde bulunan Arnavutluk başkent Tiran’da, “Arnavutluk-İsrail Ticaret Odası” açılışına sahne oldu.

Tiran Belediyesi Başkanı Lulzim Başa ve İsrail’in Tiran Büyükelçisi David Cohen’in de katıldığı açılışta Başbakan Berişa Arnavutluk’un bölgede süper güce dönüşmeyi amaçladığını ve bu amaca İsrail ile olan ilişkilerini kuvvetlendirerek ulaşacaklarını ifade ederek iki ülke arasında gerçekleşen bu gelişmelerin çok önemli olduğunu vurguladı. Başbakan aynı zamanda Arnavutluk-İsrail Ticaret Odası’nın açılış gününü tarihi bir gün olarak nitelendirdi.

Berişa’nın iki ülke arasındaki gelişmelerden memnun olduğunu ifade etmesinin yanı sıra bu memnuniyetini İsrail için övgü dolu sözler kullanarak göstermiştir. İsrail’in elindeki zenginlikleri iyi kullanan bir ülke olduğuna değinerek sadece Arnavutluk için değil kalkınmayı amaç edinen tüm ülkeler için iyi bir örnek olduğunu da dile getirmiştir.

İsrail ve Arnavutluk arasında imzalanan birçok ticaret anlaşması ve Arnavutluk’ta aktif halde bulunan birçok İsrail şirketi gösteriyor ki Arnavutluk-İsrail Ticaret Odası açılışı öncesinde kat edilen yol yeni gelişmeleri tetikleyici nitelikteydi.

Demokrasi Günü

Arnavutluk’ta ilk serbest seçimler 22 Mart 1992’de yapılmıştı. Dolayısıyla her sene olduğu gibi bu sene de diktatör rejimin yıkılmasını kutlamak için birçok Arnavutluk vatandaşı ve devlet adamı Tiran’da Rahibe Teresa Meydanı’nda toplandı.

Demokrasi Günü kutlamalarına Meclis Başkanı Yozefina Topalli, Başbakan ve Demokratik Parti Genel Başkanı Sali Berişa da katıldı. Berişa düzenlenen kutlamalarda diktatörlük rejiminin yıkılmasından sonraki süreçte Demokratik Parti’nin rolünün önemini dile getirdi.

Başbakan Berişa etkinlikte Demokratik Parti’nin Arnavutluk’un kalkınması için birçok fedakârlıkta bulunduğuna ve diktatörlük rejiminin yıkılmasının ardından gelişen süreçte Arnavutluk’un NATO üyesi olduğuna, Arnavutluk vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı elde ettiklerine değindi.

Arnavutluk’un AB’ye üye olabilecek olgunluğa eriştiğini düşünen Berişa, ana muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) için de birkaç açıklama yaptı. Bu açıklamalarda önemli noktalardan biri Berişa’nın AB ile ilgili önemli gelişmelerin önünde SP’nin engeller yarattığını belirtmesiydi. 23 Haziran’da gerçekleşecek genel seçimler öncesinde Sosyalist Parti Başkanı Edi Rama’nın söylemleri ise gündemde yerini çoktan almıştı. 35 siyasi partinin, ana muhalefet partisi SP’nin liderliğinde sol blokta bir araya geldiğine dair basında açıklamalar yapıldı ve Edi Rama bu yeni koalisyonla Başbakan Berişa yönetimine son vereceklerini belirtti. Buna rağmen 2005’ten beri iktidardaki yerini koruyan DP ‘nin bir blok oluşturma çabasına girdiği henüz görülmedi. 

(TUİÇAkademi, B92 News, TRT Türk, Dünya Bülteni, Cumhuriyet Portal, See Business, Albanian Screen)

TUİÇ BALKAM

DERYA DENİZ

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...

Yargı Faaliyetlerinin Kamuoyu Denetimi ve Sivil Toplum

Rüzgar Özbulduk  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET Kamuoyu denetimi kavramı daha...

Kadın Bedeni Üzerinde Kurulan Ataerkil Baskı: Kürtaj Hakkının Gelişimi

İrem Dağdelen  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj ProgramıÖzet Kadınlar uzun yıllardan beri...