Avusturya’dan Türkçe’ye Destek

Avusturya Eğitim Bakanı Claudia Schmied, Türkçe’nin yaşayan bir yabancı dil olarak ortak yaşama ciddi bir katkı yapacağını söyledi. Sosyal demokrat politikacı, Türkçe’nin tüm Avusturya okullarında sunulabilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Avusturya Eğitim Bakanı Claudia Schmied, Avrupa’da ve Avusturya’da devam eden Türkçe tartışmaları ile alakalı Cihan Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Claudia Schmied, sorunların çözümünün öncelikle kişilerin kendine güveninin oluşturulması ve “ben” duygusunun güçlendirilmesinden geçtiğini ifade etti. Sorunların çözümünde yerel toplumun desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Schmied, kültürel projelerin “ben”den “biz” algısına geçişte önemli rol oynadığının altını çizdi. Yapılan çalışmalarda “ortak yaşamın” işlemesinin çok önemli olduğunu ifade eden Schmied, bunun önemli bir toplumsal değer olduğunu ve sosyal birliktelik için gerekli olduğunu ifade etti. “Göçmen çocukları gelecekte hayati bir rol oynayacak.” ifadelerini kullanan Schmied, dillerdeki çeşitliliğin gelecek için bir potansiyel olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Lise kısımlarında çok dilli eğitimin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Schmied, göçmen kökenli öğretmenlere “örnek kişiler olarak” sahip olmanın kendisinin en büyük arzularından biri olduğunu ifade etti. Başörtülü bir genç öğretmenle geçenlerde görüşme imkanı olduğunu, kendisine “Avusturyalılar tarafından kabullenilmeme korkusu yaşadığını” anlattığını ifade etti. Schmied, “Bu tür durumlarda ailelerde doğrudan irtibata geçilmesini söylediğini.” anlattı. Böylece ailelerin kiminle çalışacağını görme imkanı olacağını ve nasıl bir potansiyele sahip olduğunu göreceklerini anlatan Bakan Schmied, böylece önyargıların ortadan kalkacağını belirtti. Türkçenin okulların ders planında olmamasını ‘kaçırılan bir şans’ olarak niteleyen Schmied, bu konuda çalıştıklarının müjdesini verdi. Üniversitelerde Türkçe Öğretmenliği bölümünün açılıp açılmayacağının sorulması üzerine Schmied, bu konuda Avusturya’da yeterli talep olduğunu ve bunun olmamasının Avusturya için değerlendirilmeyen bir potansiyel olduğunu düşündüğünü söyledi.  Üniversitede öğretmenlik bölümü açılmadan Türkçe’nin ders planına konamayacağını belirten

Schmied, hedeflerinin Avusturya’da Türkçe’nin yabancı dil olarak sunulması olduğunu ifade etti. Okullarda veli toplantılarında göçmen kökenli aileleri daha az gördüğünü anlatan Schmied, okulların bu ailelerle irtibatın sağlanması için daha çok çalışılması gerektiğine dikkat çekti. Özel okullara karşı olumlu bir tutumu olduğunu ifade eden Schmied, ailelerin devlet okullarındaki kalite sorunundan dolayı özel okulu seçmesinin istemediği bir durum olduğunu belirtti.

(tuicakademi, cha)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...