Azerbaycan ve Ermenistan Masaya Oturuyor

Ermenistan ve Azerbaycan bugün Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Rusya’nın ev sahipliğinde bir kez daha masaya oturuyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Rusya’nın Kazan kentindeki buluşması, barış umudunu da savaş endişesini de beraberinde getiriyor.

Müzakerelerde arabulucu rolü üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nihai çözüm konusunda umutlu. AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut, iki liderin buluşmasını “Barış anlaşması konusunda hiç bu kadar umutlu olmamıştık” sözleriyle değerlendirdi.

Erivan ve Bakü’den gelen açıklamalar ise daha temkinli. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Çarşamba günü yaptığı açıklamada umutlu olduğunu söyledi, ancak “Azerbaycan’daki Ermenistan fobisi nedeniyle olumlu bir sonucu öngörmek zor” diye de ekledi.

Görüşmeler öncesinde ABD, Rusya ve Fransa geçen ayki G8 zirvesinin sonuç bildirgesine koydukları paragrafla taraflar üzerindeki baskıyı arttırdı. Ermenistan ve Azerbaycan’dan, nihai çözüme zemin oluşturacak bir temel prensipler anlaşması imzalamaları istendi.

“Barış İhtimali Zayıf”

Birçok gözlemci de gerek iki tarafın yetkililerinden gelen açıklamalara, gerekse Dağlık Karabağ’daki duruma bakarak barış ihtimalini uzak görüyor.

Azerbaycan’dan İşgal Tehdidi

Savaşı sona erdiren ateşkesten 17 yıl sonra, son zamanlarda sınırdaki çatışmalar sıklaştı. Bakü, barış görüşmeleri sonuç vermezse bölgeyi işgal edeceğini sık sık dile getirirken, Ermenistan tarafı da buna karşılık vereceğini ve savaş çıkacağını hatırlatıyor.

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...