Bakir Izetbegović’e Türkiye Eleştirisi

Bosna Hersek’in en önemli gazatelerinden biri olan Dnevni Avaz’ dan Bosna Hersek’in Üçlü Başkanlık Konseyi’nin Boşnak üyesi Izetbegović’e ilginç bir eleştiri geldi. Boşnak devlet adamının sıklıkla Türkiye’ye ziyaretler gerçekleştirdiğine vurgu yapan gazete, Izetbegović’in amacının Boşnakları  Türk tebaası yapmak olduğunu ileri sürdü. Gazete, geride bıraktığımız 2012 yılında Izetbegović’in Brüksel’i sadece bir defa ziyaret etmesine karşılık Türkiye’ye altı defa gittiğine vurgu yaptı. Ayrıca Izetbegović’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerinde heyetinde hiçbir zaman dış ticaret uzmanı bulundurmadığını ve sonuç olarak  Bosna Hersek adına hiçbir olumlu ticari bir sonuç elde edemeden sadece güzel sözlerle elleri boş olarak geri döndüğünü iddia etti. Türkiye’nin Bosna Hersek’e gerçekleştirdiği yatırımların Sırbistan’a gerçekleştirdiği yatırımlardan dahi az olduğuna dikkat çeken gazate, Izetbegović’in asıl amacının Boşnakları Türk tebaası haline getirmek olduğunu ileri sürdü.

Dodik’ten Çarpıcı Açıklama

Bosna Hersek’in iki büyük entitesinden biri olan Republika Srpska’nın Cumhurbaşkanı Dodik, şu an Bosna Hersek’te Sırpların yaşadığı sorunların geçmişte Yugoslavya’da Sırpların yaşadığı sorunlarla aynı olduğunu ve tıpkı Yugoslavya’da olduğu gibi Bosna Hersek’in varlığının da Sırpların çıkarlarına hizmet etmediğini iddia etti. Ayrıca, Dodik bugün Republika Srpska’nın varlığını uluslararası toplum sayesinde sürdürdüğünü ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Dodik, Bosna Hersek’teki Boşnakları ülkeyi kontrol altına alma yönündeki tavırlarından bir an önce vazgeçip Sırplarla ve Hırvatlarla uzlaşma yoluna gitmeleri gerektiğini söyledi.

Dodik’ten Kosova Çözümü

Bosna Hersek’in iki büyük entitesinden biri olan Republika Srpska Cumhurbaşkanı Dodik, Kosova sorunu için kendi çözümünü sundu. Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımadan Avrupa Birliği’ne kabul edilmeyeceğini ileri sürdü. Dodik, kuzey Kosova’nın büyük bir Sırp nüfusa sahip olmasından dolayı bu bölgenin Sırbistan’la birleşmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Dodik  güney Kosova’da kalan Sırpların ise Republika Srpska’ya davet etti ve Kosova sorununu bu şekilde çözülmesi durumunda Republika Srpska yönetimi olarak güney Kosova’da yaşayan Sırplara toprak vermeye ve ev yapıp yerleşmelerine yardımcı olacaklarını söyledi.

Republika Srpska Kuruluşunun 21. Yılını kutladı

Bosna Hersek’in iki büyük entitesinden biri olan Republika Srpska kuruluşunu 21. Yılı olan 9 Ocak gününü çeşitli etkinlikler ile kutladı. Entitede yapılan kutlamalara Srebrenica ve Jepa Anneleri Derneği’nden ise büyük bir tepki geldi, dernek Bosna Savaşı sırasında  katliamların, soykırımların ve sistematik tecavüzlerin üzerine kurulan bu yapının kuruluşunun kutlanmasının savaş sırasında hayatlarını kaybeden insanlara karşı büyük bir saygısızlık olduğunu ifade etti. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘ Kurşuna dizilen silahsız çocuklarımızın kanı, annelerin gözyaşları üzerine kurulmuş olan otonom yapının yıl dönümünü kutlayanlar utanmalı ‘.

Soykırım Suçlusuna Ceza İndirimi

Bosna Savaşı sırasında Srebrenica’da  bin Boşnak’ın katlinden sorumlu tutulan Bosnalı Sırp asker Slavko Periç, geçtiğimiz yıl on dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Fakat Slavko Periç’in cezasıyla ilgili mahkemeye itiraz etmesi üzerine, mahkeme kararını tekrar gözden geçiren temyiz mahkemesi Periç’in cezasının bugünkü Bosna Hersek hukukuna göre değilde eski Yugoslavya hukukuna göre verildiğini ve bu nedenle Periç’in cezasının 11 yıla indirildiğini açıkladı.

Harvard’ın İlk  Başörtülü  Öğretim Üyesi

Avrupa’nın ilk başörtülü kadın belediye başkanı olan Bosna Hersek’in   Visoko belediye başkanı Amra Babić’ ten sonra bu kez  Bosna Hersek’li Zilka Spahić Šiljak Amerika’nın ve dünyanın en ünlü üniversitelerinden  Harvard Üniversitesi’nde  ilk defa başörtülü bir öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Harvard Üniversite’si bünyesinde toplumsal cinsiyet araştırmaları alanında çalışan Šiljak, buradaki amacının Bosna Hersek’teki barış inşa etme sürecini diğer insanlara göstermek olduğunu söyledi.

Harvard Üniversitesi’nin ilk ve tek başörtülü öğretim üyesi olma unvanını taşıyan Šiljak, Bosna Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın bir çok üniversitesinden de çalışma teklifi aldığını fakat asıl amacının Bosna Hersek’te kalarak barışın inşa edilmesine yardımcı olmak ve Bosna Hersek’in gelişimi için çaba sarf etmek olduğunu söyledi. Asıl önemli olanın başın üstündeki değil kafanın içindeki fikirler olduğunu söyleyen Šiljak, Bosna Savaşı’ndan öncede sonrada Avrupa’daki üniversitelerden bir çok çalışma teklifi aldığını fakat kendisinin Bosna Hersek’te kalmayı tercih ettiğini vurguladı.

Saraybosna’da Grev

Saraybosna’da toplu taşıma hizmetini yerine getiren Gras şirketi çalışanları, Saraybosna Kantonu hükümetinin şirketin genel müdürünü görevden almasından dolayı geçtiğimiz günlerde greve başladılar ve şehirdeki otobüs, minibüs gibi tüm toplu taşıma araçlarını garajlara çektiler. Grevden en kötü etkilenen ise Saraybosna halkı oldu, Gras şirketi işçilerinin yaptığı grevden haberleri olmayan Saraybosnalılar dondurucu soğukta saatlerce otobüs duraklarında otobüslerin gelmesini beklediler, araçların gelmemesinden sonra ise halkın büyük bir kısmı evlerine ya da işlerine yürüyerek ulaşmaya çalıştılar.

Saraybosna Kantonu Başbakanı Suad Zelyoviç, Gras şirketi işçilerinin tamamının greve katılmadığı bu sebeple Saraybosna halkının ulaşımda zor günler yaşamasına neden olan greve katılan  Gras işçileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını belirtti.

Bosna Hersek Gençleri Geleceğe Umutsuz ve Karamsar Bakıyorlar

Geçtiğimiz günlerde Gençlik Bilgi Ajansı (OIA) tararından yapılan bir anket araştırmasına göre, Bosna Hersek’te yaşayan gençlerin yaklaşık %81’lik kısmı imkan bulmaları halinde Bosna Hersek’ten hemen ayrılabileceklerini ifade ettiler. Anket sonuçlarına göre, gençlerin pek çoğunun böyle düşünmelerinin en büyük nedeni ise gelecekte Bosna Hersek’te kendilerine herhangi iyi bir iş imkanı ve yaşam koşulu bulamayacaklarını düşünmeleridir. Bosna Hersek’te gençlerin karamsarlığının sonuçlarını ileri boyutlara ulaştığı söyleyen Gençlik Bilgi Ajansı (OIA) direktörü Zlatan Kulenoviç, son altı yıl içerisinde Bosna Hersek’ten göç eden otuz yaş altı nüfusun yaklaşık yüz elli bin kişi olduğunu söyledi.

Genç Müslümanlar Teşkilatı 9 Ocak’ı ‘ Soykırım Günü ‘ İlan Ettiler

Bosna Hersek’in kurucu cumhurbaşkanı Alija Izetbegović’in de üyesi olduğu Genç Müslümanlar teşkilatı,  Bosna Hersek’te Bosna Savaşı sırasında Boşnaklara yönelik yapılan soykırımın unutulmaması için 9 Ocak gününü ‘ Soykırım Günü ‘ olarak kabul ettiklerini açıkladılar. Ayrıca, teşkilat Bosna Hersek’teki diğer sivil toplum örgütlerine de çağrı yaparak bu günü soykırım günü olarak kabul etmeye davet ettiler. Ayrıca 9 Ocak günü,  Bosna Hersek’in iki büyük entitesinden biri olan Republika Srpska’nın gayri resmi kuruluş yıl dönümü olarak kabul ediliyor ve entitede resmi bir bayram olarak kutlanıyor.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi 476 Yaşında

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Osmanlı zamanından kalma şehrin en önemli simgelerinden olan Başçarşı’da bulunan Gazi Hüsrev Bey Medresesi 476 yaşında. Geçtiğimiz günlerde Saraybosnalı yetkililer tarafından medresenin 476’ıncı yaşını kutlamak üzere bir program düzenlendi. Gazi Hüsrev Bey Medresesi  Saraybosna’nın kurucusu sayılan ve medreseye adını da veren Osmanlı Sancak beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından inşa ettirilmişti ve medrese kurulduğu günden bu yana savaş sırasında dahi eğitim öğretim faaliyetlerini aksatmamıştı.

Bosnalı Profesör İnegöl’de

Bosna Hersek Saraybosna Üniversitesi öğretim üyesi profesör doktor Sait Kacapor, Türkiye’de yaşayan Boşnakların yaşamlarını gözlemlemek üzere Türkiye’ye geldi. Türkiye’de yaşayan Boşnaklarında konu edileceği kitap yazma hazırlığında olan profesör, İnegöl’deki Boşnaklara da kitabında yer vereceğini belirtti. Profesör doktor Sait Kacapor, İnegöl’de yaşayan Boşnaklar hakkında İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan çeşitli bilgiler aldı. Profesör Kacapor, Türkiye’de belirli dönemlerde Bosna Hersek’ten Türkiye’ye çeşitli sebeplerle göç etmiş olan çok büyük sayıda Boşnak nüfusun yaşadığını belirtti ve yazacağı kitapta  Boşnakların Bosna Hersek’ten göç etme sebeplerinden, göç ettikleri ülkelerdeki yaşam tarzlarını ve icra ettikleri mesleklere kadar pek çok konuyu yakın merceğe alarak inceleyeceğini ifade etti.

İnegöl Belediye Başkanı  Alinur Aktaş ile yaptığı görüşmeden sonra, İnegöl Ken Müzesi’ni ziyaret profesör Sait Kacapor, müzeyi çok beğendiği ve ayrıca müzenin göçlerle ilgili kısmında Boşnaklara da yer verilmesinden ötürü büyük bir mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

(TUİÇ-Akademi, Dnevni Avaz, Oslobođenje, Setimes, TRT Türk, Zambak.ba, Balkan Dünyası, Star Gazetesi)

TUİÇ – BALKAM

Emel DENİZ

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...