Başbakan, Alman Şirketlerini, Slovenya’daki Özelleştirmeye Katılmaya Çağırıyor

Slovenya Başbakanı Alenka Bratusek Düsseldorf’ta düzenlenen bir yatırım konferansına katıldı. Slovenya’nın ekonomik krizden çıkma yolunda olduğunu belirten başbakan, özelleştirmenin ekonomik düzelmenin esaslarından biri olduğunu da ekledi. Aynı zamanda başbakan, iş alanında Slovenya ile Almanya’yı daha da güçlü bir dayanışma ve işbirliğine çağırdı.

Slovenya’daki yatırım fırsatlarının tanıtıldığı konferansa, Almanya’dan aralarında RWE, Eon, Deutsch Bank ve Messer gibi şirketlerin de bulunduğu toplam 80 şirketin temsilcisi katıldı.

Konferansa, Finans Bakanı Uros Cufer ile katılan Başbakan Bratusek, Slovenya’nın yavaş ancak kesin bir şekilde sağlam ve sürdürülebilir bir büyüme yolunda olduğuna ve ekonomik düzelme için özelleştirmenin en temel esaslarından biri olduğuna vurgu yaptı.

Özelleştirmeye ek olarak, Bratusek’e göre Slovenya’da turizm, otomotiv endüstrisi, bilişim ve iletişim teknolojileri, ağaç endüstrisi ile birlikte daha pek çok başka yatırım fırsatları da mevcut.

Bratusek: “Her iki ekonominin birbirini tamamlayıcılığından faydalanmalıyız. Hükümet, aktif destek sağlamak ve idari engelleri ortadan kaldırmak için yardıma hazır.” dedi.

Berlin’deki Slovenya Elçiliği’ne göre, konferanstan önce başbakan Almanya’da, üç Sloven fahri konsolos ile buluşurken, Cufer ise Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin Ekonomi, Enerji, Ticaret ve Endüstri Bakanı Garrelt Duin ile buluştu.

Cufer ve Duin, Slovenya’nın öncelikle Düsseldorf’ta bir yatırım konferansı serisi düzenlemesi fikrini hoş karşılayıp, küçük ve orta ölçekli Alman şirketlerini, Sloven pazarında da varlıklarını sürdürmeye çağırdılar.

Konferansın hemen ardından başbakan Bratusek, Doğu Ortaklığı Zirvesi’nin düzenleneceği, Litvanya’nın Vilnius kentine doğru yola çıktı. Zirvenin yanı sıra Bratusek, Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ve Moldova Başbakanı Iurie Leanca ile de görüşmelerde bulundu.

Slovenya, NATO Toplantısında Batı Balkanlar Genişlemesini Destekliyor

Bakanın açıklamasına göre Makedonya, NATO’ya girmeyi çok isteyen ve kriterlere uyan dört ülke arasında (diğerleri; Bosna- Hersek, Gürcistan ve Montenegro) bulunmasına rağmen, Yunanistan ile arasında bulunan “isim sorunu (Makedonya ismi sorunu)” yüzünden NATO davetini almaya en hazırlıklı ülkenin Karadağ olduğunu belirtti.

Erjavec, Dışişleri Bakanlarının gerçekleşecek oturumda, dört aday ülkenin “gelişim raporları”nı isteyeceklerini ve bunun üzerine tartışacaklarını söyledi.

Bir grup ülkenin çoktandır Batı Balkan’a doğru genişleme fikrini desteklediğini ve bu grubun Macaristan, Romanya, Slovakya ve Kanada’dan oluştuğunu söyleyen Erjavec, bu genişlemeye karşı çıkan hiçbir ülkenin olmadığını dile getirdi.

Slovenya’nın, NATO’nun açık kapı politikasını güçlü bir şekilde desteklediğini vurgulayan Erjavec, adayların bir paket içerisinde muamele görmemeleri gerektiğini de ekledi.

Bakanlık, bunun yanı sıra, 2014 yılından sonra, Atlantik ötesi bağlarını ve ittifaklarını ilerletmeyi düşünüyor. Aynı zamanda NATO’nun Afganistan’daki rolüne de saygı duyuyor, ancak yine de NATO’nun Afganistan’daki varlığına karşı çıkanların olması bir tartışma yaratıyor.

Afganistan’daki Azimli Destek görevinin, Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti görevinin 2014 yılında sonlanmasından sonra, NATO kuvvetlerinin Afganistan’daki varlığının sürdürülmesi için bir yol olması konusu bilinmesine rağmen, üye ülkeler askeri güçlerinin 1/10’u kadar bir yardımı Afganistan’a yollamayı umuyorlar. Bu da Slovenya için ortalama on askere tekabül ediyor.

2013 Doğrudan Yabancı (Dış) Yatırımı Zirvesi Sonuçları: Slovenya’nın bir vizyona, daha çok cesarete ve iyimserliğe ihtiyacı var

Eski öğretim üyesi ve danışman şirketi McKinsey’de yönetici olan Peter Kraljic, hükümeti banka sistemini yeniden şekillendirdiği için övdü.

Kraljic, Slovenya’nın zaten AB’ye üye olduktan sonra gerçekleştirmesi gerektiği reformlarla rekabet sınırını daha da genişleteceğini umduğunu söyledi.

Aynı zamanda Kraljic Slovenya’nın sorunlarının bir diğer nedeninin politik uzlaşma yoksunluğu ve koalisyon ile muhalefetin demokratik olmayan tavırları olduğunu dile getirdi.

Ekonomi uzmanı Dusan Mramor, hükümetin “dayanıklılık testi (Stress Test)” sonuçlarını beklerken neden bankaları sermayeleştirmediğini merak ettiğini söyledi.

Mramor’a göre bu bekleyişin hem içerde, hem de yabancı yatırımlardaki taleplerde olumsuz etkisi olacak.

Gorenje şirketinin CEO’su Franjo Bobinac ise Slovenya’nın gelecekte tek rekabet avantajının yeni yatırımcıları çekebilecek eğitilmiş iş gücünde olduğunun altını çizdi.

Başbakan Bratusek İtalya’da Özelleştirme Planlarını Sunuyor

İtalya, Slovenya’nın önemli bir ekonomik partneri konumunda. İki ülke arası ticaret hacmi yaklaşık olarak 6,5 milyar euro.

Aynı zamanda İtalya, 2012 sonunda 820 milyon euroluk yatırımıyla Slovenya’ya en çok doğrudan yatırım yapan üçüncü ülke konumunda. Bu da İtalya’yı Slovenya’nın en büyük üçüncü yabancı yatırımcısı yapıyor.

İtalya’nın ülkedeki büyük yatırımları arasında bazı bankalar (Banka Koper ve dolaylı bir şekilde Unicredit Banka Slovenije), sigorta şirketi Generali, Julon şirketi bulunmakta.

İşte bu yüzden Başbakan’ın bu ziyareti, hele ki hükümet özelleştirmeye tabi tutulması için 15 şirket seçmişken, İtalya ile Slovenya arasında zaten var olan dayanışmanın geliştirilmesi için önemli bir fırsat olarak görülmekte. Aynı zamanda İtalyan Başbakan Enrico Letta’nın da katılması beklenen konferansın Slovenya için Expo Milano 2015’e katılması için bir kontrat imzalama fırsatı olduğu da belirtilmekte.

Milan’da gerçekleştirilen bu konferanstan hemen sonraki gün Başbakan Bratusek’in iş ziyaretinde olacağı Moskova’da da yine benzer bir konferans gerçekleştirildi.

Daha önce Düsseldorf ve Paris’te gerçekleştirilen iki konferansın da başarılı geçtiği belirtiliyor.

Milan’da gerçekleştirilen konferanstan önce de Başbakan “New Narrative for Europe” projesine katıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından Nisan ayında açıklanan proje, Avrupa’nın geleceği ile ilgili görüşler için entelektüelleri, bilim insanlarını ve sanatçıları bir araya getirdi.

Bu Avrupa Birliği projesine Barroso ve İtalyan Başbakan Letta katılırken Bratusek de konuşmacılardan biri oldu.

İbrahim Yavuz Kulaklı / Damla Büşra ÜNAL

TUİÇ BALKAM

Kaynakça: TUİÇ Akademi/ Sloveniatimes

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...