Batı Sahra: AB-Fas Balıkçılık Anlaşması, AB Adalet Divanı Önünde “Geçersizdir” Açıklaması

Avrupa Birliği Adalet Divanı Genel Danışmanı Melchior Wathelet yaptığı açıklamada, AB ile Fas arasındaki balıkçılık anlaşmasının “geçersiz” olduğunu çünkü  Batı Sahra’nın “halkların kendi kaderini kendi tayin etme hakkı”na sahip olduğunu ifade etti.

AB Adalet Divanı’nın Genel Danışmanı Melchiro Wathelet, 2006 yılında imzalanan sözleşmede, Avrupa Birliği’nin Batı Sahra halkının kendi kaderini kendi tayin etme hakkına saygı gösterme yükümlülüğünü ihlal ettiğini ifade etti. AB’yi, Batı Sahra’nın doğal kaynaklarının kullanılmasının, bölge halkının yararına olacağından emin olmak için gerekli teminatları yerine getirmediğinden dolayı da eleştirdi.

Balıkçılık sözleşmesinde yapılan sömürünün çoğunun Batı Sahra’ya bitişik suların % 90’ından fazlasını kapsadığını ve bunun Avrupa Birliği tarafından Fas’a ödenen mali katkıdan oransal olarak % 90’ının, yani neredeyse tamamının Sahravilerin olduğunu ve yararlanmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, AB Adalet Divanı Mahkemesi Batı Sahra halkının bugüne kadar Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde kendi kaderini tayin hakkını kullanma fırsatından yoksun bırakıldığını da belirtmiştir.

Bununla birlikte, danışmanın açıklamalarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nde bağlayıcı nitelikte olmadığına dikkat etmek gerekir. Genel danışmanın görevi, AİHM’ye yasal bir çözüm önerisinde bulunmaktır. AB Adalet Divanı’nın bu gerekçeyi izlemesi durumunda, Avrupa kıtasında Polisario Cephesi’nin Fas’a karşı siyasi bir zafer kazanması söz konusu olabilir.

Batı Sahra, 1975 yılında İspanya sömürgesi olmaktan çıkmış ve Fas tarafından üzerinde hak iddia edilmişti. Buna karşı bir gerilla hareketi olarak ortaya çıkan Polisario Cephesi, Batı Sahra mücadelesine günümüzde hala devam etmektedir.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...