Binyamin Netanyahu’dan 40 Devlet Başkanına Mektup

İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre Netanyahu’nun bu mektuplarından bazıları, bu ülkeleri ziyaret eden bakanlar aracılığıyla ulaştırıldı.

Peru ve Brezilya’yı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon, Meksika ve Jamaika’yı ziyaret eden istihbarat ve nükleer enerjiden sorumlu bakan Dan Meridor ile Guatemala, Kostarika ve Uruguay’ı ziyaret eden devlet bakanı Yossi Peled, bu mektupları elden ulaştıran isimler arasında yer aldılar. İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer’in de Netanyahu’nun mektubunu, Fildişi Kıyısı Devlet Başkanı Alassane Quattara’ya verdiği kaydedildi.

Netanyahu’nun, birçok liderle yaptığı telefon görüşmelerinde de konuyu dile getirdiği ifade edilen haberde, mektupların İsrail’in her ülkeyle ilişki durumuna göre hazırlandığı, mektuplardaki ana mesajın “Filistin devletinin tek yanlı olarak tanınmasının barış sürecine zarar vereceği” olduğu vurgulandı. Gazetenin haberine göre Netanyahu, bu mektuplardan birinde şu sözleri dile getirdi.

“Sizden Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına karşı durmanızı istiyorum. Filistinlilerin BM’ye götürdükleri teklif, karşılıklı uzlaşmaya dayalı müzakereleri önleyecek bir teşebbüstür. Bu teşebbüs, ayrıca iki taraf arasındaki mevcut anlaşmaların bir ihlali olup, söz konusu uzlaşmazlığın çözümünün yegâne yolu olan doğrudan müzakereler seçeneğini şüpheli hale getirmektedir.”

Başbakan Netanyahu’nun yanı sıra Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Bakan Yardımcısı Dani Ayalon ve diğer Dışişleri mensuplarının da devlet başkanlarına telefonlar açarak, toplantılar düzenleyerek bu konudaki çabalarını sürdürdükleri, ayrıca büyükelçi ve parlamento üyelerinin Filistinlilerin çabalarını önleme girişimlerinde yer aldıkları belirtildi.

Filistin yönetimi, BM’nin 194. devleti olarak tanınma arayışı konusunda kesin kararlı. Hatırlayacak olursak, Dışişleri Bakanı Riyad El Malki, BM’ye bu konudaki resmi başvurularını 20 Eylül’de yapacaklarını söylemişti.

 

(tuicakademi — ntvmsnbc) // Fatih ÇAM

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...

Yargı Faaliyetlerinin Kamuoyu Denetimi ve Sivil Toplum

Rüzgar Özbulduk  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET Kamuoyu denetimi kavramı daha...