BM Genel Sekreteri, Batı Sahra’da “Maksimum Kısıtlama” İstiyor

BM Genel Sekreteri António Guterres cumartesi günü yaptığı açıklamada, Batı Sahra’nın durumundaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve statükoyu değiştirebilecek herhangi bir eyleme karşı uyarıda bulunduğunu söyledi.

“27 Nisan 2018’de kabul edilen 2414 sayılı Güvenlik Konseyi Kararına (2018) uygun olarak ve Genel Sekreteri Horst Köhler’in himayesinde diyalogun sürdürülmesine yardımcı olacak bir ortam sağlamak için Genel Sekreter, mümkün olan en yüksek kısıtlama getirilmelidir. Statükoyu değiştirecek hiçbir eylem yapılmamalıdır” açıklamasında bulundu.

1976’da Batı Sahra’nın İspanyol sömürge idaresinin sona ermesinden sonra, Fas ve Polisario Cephesi arasındaki çatışmalar patlak vermişti ve Eylül 1991’de ateşkes imzalanmıştı. Batı Sahra Referandum Birleşmiş Milletler Misyonu (MINURSO), halkın kendi kaderini tayin konusunda bir referandum  düzenlemek için kurulmuştur.

Bu yıl  Batı Sahra’da iki tarafın da anlaşmasıyla, Fas ile Polisario Cephesi arasındaki ateşkesi izlemek ve düzenlemek için MINURSO görevlendirildi. BM Güvenlik Konseyi 27 Nisan 2018 tarihli kararında, bir yıl yerine altı ay yani 31 Ekim 2018’e kadar  MINURSO’nun görev süresini uzattı.

Konsey daha sonra Guerguerat tampon bölgesindeki Polisario Cephesinin varlığı konusundaki endişelerini dile getirdi ve derhal geri çekilmesini istedi. Konsey, Polisario Cephesi’nin idari görevleri bir Lahlou’ya taşıma planının duyurulmasıyla ilgili olarak, söz konusu istikrar bozucu eylemlere girmekten kaçınmasını istemişti. Konsey, taraflardan Genel Sekreter himayesinde müzakerelere devam etmesini de istemişti.  Kendi kaderini tayin etme hakkının verilmesini beklemek yerine harekete geçen Polisario Cephesi için oldukça taraflı bir yaklaşım olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...