BM’de Suriye Çıkmazı

Uzun süredir Suriye’de yaşanan ayaklanmalara cevap verip vermemek konusunda anlaşmaya varamayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye ordusunun hafta sonu Hama’da gerçekleştirdiği kanlı müdahale sonrası harekete geçti.

Diplomatlar, dünkü görüşmelerde ilerleme sağlandığını, ancak Konsey’in 15 üyesi arasında görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirttiler.

Diplomatların başkentlerine danışmaları ve Suriye ile ilgili müzakerelere bugün yeniden başlamaları bekleniyor.

Beşar Esad rejimi tarafından uygulanan kanlı baskıya karşı tepkisini ifade şekli konusunda anlaşmaya varamayan Konsey, bu konudaki tutumuna ilişkin ortak bir tavır belirlemekte büyük güçlükle karşılaştı.

Avrupalı büyük ülkeler, Konsey üyelerine Suriye konusunda yeni bir karar tasarısı metni dağıttı. Diplomatların yeni bir şey bulunmadığını belirttikleri metine Rusya tarafından, “dengeli taleplerde” bulunmadığı tepkisi geldi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, metnin, “kötü ve trajik bir iç savaşın eşiğindeki Suriye’yi bu durumdan kurtarmaya yönelik çabalara zarar verdiğini” savundu.

BM Güvenlik Konseyi’nde, önceki gün de Suriye’deki gelişmeleri değerlendirilmiş, Konsey’in son anda gündeme alınan acil danışma toplantısında, Avrupalı ve Amerikalıların Suriye yönetimini kınayan bir karar çıkarmak istedikleri, ancak somut bir sonucun elde edilmediği belirtilmişti.

Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Çin ve Rusya, Suriye ile ilgili herhangi bir karar tasarısına karşı çıkacaklarını bildirmişlerdi. Bu iki ülkeye Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika destek veriyor.

 

(tuicakademi-CNN-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...