Bosna Soykırımı’nın Kurbanları Son Yolculuğunda

Bosna Savaşı’nda 11 Temmuz 1995’te soykırımın işlendiği Srebrenitsa’da katledilen 520 kurbanın cenazeleri, toplu cenaze töreninin düzenleneceği Potoçari’ye doğru yola çıktı.

Soykırımı hatırlayacak olursak, 1992’deki Bosna Savaşı’ndan sonra, Srebrenista’daki Bosna Hersek’in bütün maddi varlığı olan, büyük maden ocakları ülkenin tek geçim kaynağıydı. Bu da Sırplar için bir araç olarak değerlendirildi. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ve Sırp zulmüne karşı yetersiz imkânlarla karşı koymaya çalışan Srebrenitsa’da tam 10000 kişiyi esir alındı ve Mladiç’in emriyle esirler öldürülmeye başlandı. Tam 5 gün süren katliamda 8300 kişi öldürüldü. Kalan 2700 kişi serbest bırakıldı. Öldürülen bu 8300 kişinin cesetleri parçalanıp iskeletleri çıkarttırıldı ve Lahey Mezarlığı’na gömüldüler.

Katliamdan yaklaşık 13 yıl sonra Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç, kaçak olarak yaşadığı Sırbistan’da yakalanarak tutuklanmıştır. Ayrıca Mladiç’in cezası müebbet hapis olarak belirlenmiştir.

Dün Lahey’deki Birleşmiş Milletler Adalet Divanı’nda Mladiç’in yargılandığı davada ilk şahit dinlendi. Bosna Savaşı’nda Sırp askerlerinin köylerine geldiğini öğrenince köyünden kaçan Elvedin Pasiç, köyüne geri dönmenin yollarını aradıklarını anlatırken, Sırp askerlerinin kendisine “Geri döneceğiniz bir yer yok. Sizin yeriniz Türkiye. Burası Sırbistan” dediklerini aktardı. Pasiç, geri dönmeyi başardıklarında ise evlerinin yakılıp yıkıldığı, ihtiyar Müslümanların bile evleriyle birlikte yakılmış olduğunu aktararak, yaşadıklarını dile getirdi.

(TUİÇ Akademi, Zaman)

 

Nagihan KILINÇ

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...