Fas’tan Filistin’e Destek

Fas’ta Başkent Rabat olmak üzere, Kazablanka, Kuneytıra ve Vecde kentlerinde ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması protesto edildi. Başkent Rabat’ta başlayan gösterilerde ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atılırken, “Büyük Dönüş Yürüyüşü”ne katılan Filistinliler ile dayanışma mesajları verildi.

Parlamento binası önünde toplanan göstericiler, İsrail güçlerinin Gazze’de savunmasız Filistinlilere yönelik işlediği katliama yönelik pankartlarla tepkilerini dile getirdiler. Aralarında milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrencilerin de olduğu göstericiler, “Filistin yalnız değilsin”, “Büyük Dönüş Yürüyüşüne selam olsun”, “Hepimiz Gazze ile beraberiz” yazılı pankartlar ve Filistin bayrakları açtı.

Milletvekili Abdulhak Heysan, gösteride yaptığı konuşmada, Fas halkının, Filistin topraklarındaki İsrail işgalini reddettiğini duyurma ve Filistin halkıyla dayanışma amacıyla bu gösteriyi düzenlediğini belirtti.

ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını kınayan Heysan, hiçbir kıymeti olmayan bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Washington yönetiminin izlediği bu siyasetle yangına körükle gittiğini vurguladı.

Fas İnsan Hakları Deneği Başkan Yardımcısı Abdulhamid Emin de yaptığı açıklamada, Filistin’de yaşananları “gerçek bir katliam” olarak niteleyerek, “İsrail emperyalist ABD’nin desteğiyle bu katliamı gerçekleştiriyor.” dedi.

Güney Afrika’dan sonra Fas’ın da dünyayı sarsan bu önemli olaya sessiz kalmaması, gösteri ve yürüyüşlerle tepki vermesi diğer ülkelere örnek olması gereken bir davranıştır. İlk tepkinin Güney Afrika’dan gelmesinin ardından bu dalgayı Fas’ın izlemesi, kıtaya da yayılan bir duyarlılık hareketi teşkil eder.

Büşra GÜRSOY
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.