Haftalık Balkan Bülteni / 22-29 Ocak

 

Rama, Türkiye’yi Ana Müttefiki Olarak Tatıyor!

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye’yi ülkenin ana müttefiki olarak tanıtıyor gibi göründüğü için “Ekathimerini” gazetesinde eleştirilerin hedefi oldu.

Yunan ‘‘Ekathimerini’’ gazetesi, “Rama, Türk parasıyla bir hastane inşa edileceğine ve hastanenin 25 Nisan seçimlerine kadar hazır hale getirileceğine söz verdi. 60 milyon euroluk bağış, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rama’nın bu ayın başlarında Ankara’ya yaptığı ziyarette karşılandı. Arnavutluk medyasına göre, Arnavutluk’un güneybatısındaki Fier kentinde hastanenin inşa edileceği alan henüz kamulaştırılmadı, ancak Türk inşaat malzemeleri çoktan geldi ve Rama bu hafta bölgeyi ziyaret etti.” diye yazıyor.

Ayrıca eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sali Berisha, Rama’nın Ankara gezisine yaptığı çağrıyı yorumlayarak, Rama’yı Erdoğan’ın vasalı olmakla suçladı.

 

Kaynak: Panorama.Al

Tarih: 24.01.2021

 

Büyükelçi Bucci: Adalet İşini Yapn!

İtalya’nın Arnavutluk Büyükelçisi Fabrizio Bucci, İtalyan mafya karşıtı soruşturma telefon dinlemeleriyle ilgili son tartışmalara atıfta bulunarak, gerçekleri sözlerden ayırmanın adalete bağlı olduğunu söyledi.  “Yararsız tartışmalar gerçeği doğrulamaya asla yardımcı olmaz. Herkes, uygun davranışlarla suç ve yolsuzlukla mücadeleye katılmalıdır. Bunu kim yaparsa yapsın İtalya her zaman destek çıkacaktır.” dedi.

Büyükelçi, yolsuzluk ve organize mücadelede Arnavut kurumlarına, “İtalya, yolsuzluk ve organize suçla mücadelede Arnavutluk Cumhuriyeti kurumlarının yanındadır ve her zaman yanında olacaktır. Her kimden ve nereden gelirse gelsin, herhangi bir yolsuzluk olayının tam olarak gözden geçirilmesi için Arnavut yargı makamına tam destekte bulunacağız” ifadeleriyle destekte bulundu.

Ndrangheta organize suç örgütünün telefon dinlemelerinin İtalyan medyasında su yüzüne çıkmasından birkaç gün sonra, Arnavut siyasetçiler ve işadamlarına da değinerek, Özel Yolsuzlukla Mücadele Yapısı (SPAK) ülkede henüz bir soruşturma başlatılmadığını açıkladı.

 

Kaynak: Albanian Daily News

Tarih: 26.01.2021

 

Bulgar Başbakanı, Cumhurbaşkanına Meydan Okudu

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, 24 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Roumen Radev’e hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny ile ilgili tutumunu açıklaması için yaptığı çağrıyı tekrarladı. Borissov’un Radev’e ikinci çağrısı, Rus polisinin, Vladimir Putin hükümetinin Navalny’i destekleyen halk protestolarına katılmama emrine karşı gelen 3000’den fazla kişiyi tutuklamasından birkaç saat sonra geldi.

Borissov, Navalny konusundaki görüşünü belirtirken, bunun Bulgaristan’ın Rusya’nın içişlerine karıştığı veya bu ülkeyle ilişkilerini bozduğu anlamına gelmediğini söyledi. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Navalny’yi destekleyen barışçıl göstericilerin tutuklanmasını kınadı ve derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunurken: “Barışçıl protesto özgürlüğüne saygı duyulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: The Sofia Globe

Tarih: 24.01.2021

 

Bulgaristan’daki Protestolarda 200. Gün!

Sofya’daki hükümet karşıtı protestoların 200. gününde; Başbakan Boyko Borisov’un kabinesinden ve Başsavcı Geşev’den hoşnutsuzluk ifadeleri halka yansıdı. Bulgar “Sistem Bizi Öldürür” girişiminin temsilcileri, trafiğin engellenmesine sebep olurken, ilerleyen vakitlerde göstericilere Bakanlar Kurulu binasına girmelerini salık verdi. Göstericiler içeri girmeye çalıştı ve binayı koruyan polislerle aralarında çatışmalar çıktı.

 

Kaynak: Sofia News Agency

Tarih: 24.01.2021

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Brüksel’deki AB Dışişleri Konseyi’ne Katılacak

Dışişleri Bakanlığı basın ofisinin bildirdiğine göre, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Dışişleri Konseyi’nin 2021’deki ilk toplantısına katılmak üzere Brüksel’e gidecek. Brüksel’de, iklim değişikliği ile küresel mücadelede öncü rol için Avrupa Birliği hedefleri kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşmesi beklenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (COP26) temelini tartışacaklar.

Dışişleri Konseyi çerçevesinde, Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi ile, Hindistan ve Pasifik okyanusları bölgesinde AB ve Japonya arasındaki işbirliğine odaklanan bir video konferans düzenlenmesi öngörülüyor. Dışişleri Konseyi’nin gündeminde Brexit’ten sonra İngiltere ile dış politika ve güvenlik alanında işbirliği de var. Toplantıda tartışılacak diğer güncel konular arasında Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin tutuklanması ve AB koronavirüs aşıları dağıtım stratejisi yer alıyor.

Kaynak: Sofia News Agency

Tarih: 25.01.2021

 

Başbakan Borissov ile Türk Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un Görüşmesi

Başbakan Boyko Borisov, Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Mariyana Nikolova, Nikolova’nın davetlisi olarak Bulgaristan’a çalışma ziyareti yapan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile 25 Ocak tarihinde Bulgaristan’da bir araya geldi. Hükümet Bilgi Servisi’nin bildirdiğine göre Borisov, geçen yılki küresel sağlık krizinin Bulgaristan ile Türkiye arasındaki turist akışında önemli bir düşüşe neden olduğunu belirterek, COVID-19 riskinin dağılmasının ardından bu eğilimin aşılacağına inandığını söyledi. Borisov, salgın nedeniyle ertelenen Bulgaristan-Türkiye Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun ilk oturumunu düzenlemenin önemine dikkat çekti. Bulgaristan Başbakanı, ikili ekonomik ilişkiler ve karşılıklı çıkarlara yönelik ortak projelerin genel olarak Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunacağını da belirtti.

Bakan Ersoy ile görüşmesinde Borisov, Türkiye’nin, Bulgaristan’ın yakın komşusu, NATO müttefiki ve göç, terörle mücadele, enerji, tarım, hayvancılık, ticaret gibi alanlarda AB’nin kilit ortağı olduğunun altını çizdi. Borisov, “Bulgaristan ve Türkiye geleneksel olarak iyi ilişkilere sahiptir ve her zaman farklı sorunlara iyi komşuluk ve karşılıklı saygı ruhu içinde çözüm bulmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı. Bulgaristan, özellikle COVID-19’un neden olduğu genel durum göz önüne alındığında, topraklarında 3,7 milyondan fazla göçmen ve mülteciyi kabul eden Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ciddi göç yükünü ve risklerini anladığını belirtirken, Borisov, Bulgaristan’ın Ankara ile diyaloğu desteklediğini ve AB’nin Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutması konusunda her zaman ısrar ettiğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Bulgarian News Agency

Tarih: 25.01.2021

 

Bulgaristan-Suudi Arabistan Havacılık Anlaşması Çalışması

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Başkanı Abdulhadi Al Mansouri ile Riyad’da bir toplantı gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Mariyana Nikolova, Bulgaristan ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki havacılık anlaşması çalışmalarının tamamlandığını ve iki ülkenin ulaştırma bakanları tarafından bir an önce imzalanacağını söyledi. Nikolova, anlaşmaya varılmış taslak anlaşmanın bir Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanması için müzakerelerin temeli ve imzalanması için yetkilendirme prosedürü halen devam etmektedir ifadelerini de sözlerine ekledi. Görüşmede ayrıca Bulgaristan ile Suudi Arabistan arasında direkt uçuşların başlatılmasının ikili ilişkileri kolaylaştıracağını ve Avrupa Birliği charter programlarının açılması için fırsatlar yaratacağını söyledi. Nikolova, coğrafi konumu göz önüne alındığında, Bulgaristan’ın Orta Doğu ülkeleri için bir “Avrupa Kapısı” olduğunu ve 150 milyondan fazla tüketiciyle Güneydoğu Avrupa pazarına ve yaklaşık 500 milyon tüketiciyle AB ortak pazarına erişim sağladığını belirtti. Nikolova’nın ifadelerine göre, Bulgaristan, Suudi Arabistan’ı Orta Doğu’daki en önemli ortaklarından biri olarak görmekte ve enerji, yatırım, ticaret, eğitim ve terörle mücadele gibi kilit alanları kapsayacak, sürdürülebilir ve çok katmanlı bir işbirliği inşa etme arzusuna sahip.

 

Kaynak: Bulgarian News Agency

Tarih: 27.01.2021

 

Dodik’ten İzzetbegovic’e ‘özür dile’ çağrısı!

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı’nın (SNSD) Yürütme Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan genel başkan Milorad Dodik, Demokratik Eylem Partisi (SDA) lideri Bakir İzzetbegoviç’in geçenlerde katıldığı bir TV programında Sırpların kötü insanlar olduğunu ifade eden açıklamasından dolayı Sırp halkından özür dilemesi gerektiği çağrısında bulundu.

Dodik verdiği demeçte, İzetbegoviç’in ırkçı açıklamasından pişmanlık duyması gerektiğini ve en yakın arkadaşlarının ona bunun uygun bir ifade olmadığını söylemesini içtenlikle umduğunu dile getirdi. Ayriyeten İzzetbegoviç’in özür dilemesi halinde Sırpların kendisini affedebileceğini, ancak Sırplar hakkında böyle düşünmesinin kendisi için şaşırtıcı ya da garip olmadığını söyledi.

Son olarak, Dodik, Sırplara yönelik bu açıklamanın siyasi alanda kabul edilemez olduğunu ve sözkonusu ifadenin olayları bir çatışma alanına taşıyabilecek nitelik taşıdığını belirtti.

 

Kaynak: Sarajevo Times

Tarih: 25.01.2021

 

İzzetbegoviç: Ben Sırp halkının düşmanı değilim!

SDA Lideri Bakir İzzetbegoviç resmi hesabından yaptığı açıklamada, kendisini  “Sırp halkının düşmanı” olarak sunan, Sırbistan ve Republika Srpska (RS) siyasetçilerine ve ifadelerini kasıtlı olarak yanlış yorumlayan medya mensuplarına alıştığını dile getirdi. SNSD lideri Milorad Dodik’in Bosna-Hersek devletine ve Boşnaklara yönelik yaptığı düşmanlığı ve gerici politikaları bırakması gerektiğini yineledi. Aynı zamanda  bir Sırp düşman olarak nitelendirilmesi yönündeki açıklamanın anlamsız olduğunu Sırplarla büyüdüğünü pek çok yakın çalışma arkadaşının Sırp olduğunu ve savaş zamanındaki suçlamalardan ve soykırımlardan bütün bir Sırp halkının mesul olmadığını yalnızca bireylerin sorumlu olduğunun altını çizdi. Ancak Sırp halkının genelinin de söylediği gibi, bu kadar çok sayıda suça yönelimli bireyin nereden geldiğini ve Bosna Savaşı zamanındaki insan hakları ihlallerini yapmalarına neden izin verildiğini Sırp yöneticilerin kendilerine sormaları gerektiğini vurguladı.

Başta Dodik olmak üzere Sırp liderleri, Boşnaklara yönelik soykırımı tanımaya ve Sırp halkı adına özür dilemeye, hüküm giymiş savaş suçlularını yüceltmeyi ve onları kahraman olarak tanımayı bırakmaya davet etti. Ayrıca Milorad Dodik’ten, savaştan sonra Pale’deki öğrenci yurduna suçlu Radovan Karadziç’in adını verdiği ve diğer savaş suçlularını ödüllendirdiği için Boşnak halkı adına bir açıklama beklediğini ifade etti.

 

Kaynak: Sarajevo Times

Tarih: 26.01.2021

 

Bosna-Hersek’teki göçmen krizi devam ediyor

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija geçtiğimiz perşembe günü Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Göç ve Mülteciler Özel Temsilcisi Drahoslav Stefanek ile ülkedeki göçmen krizinin aşılması yönünde bir görüşme gerçekleştirdi.

Muhataplar, bölgedeki tüm ilgili kamu ve güvenlik kurumlarının daha fazla koordinasyonunun ve ortak işbirliğinin yasadışı göç sorununun çözümüne önemli ölçüde katkıda bulunacağı konusunda anlaştılar. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Özel Temsilci Stefanek, mülteci kamplarındaki durumun basında yer alan ve kamoyuna yansıyan haberlere kıyasla daha iyi bir durumda olduğunu belirtti. Başkan Tegeltija ise, 2017 yılının son çeyreğinden itibaren göçmen krizinden bölgede en çok etkilenen ülkelerden biri olan Bosna-Hersek’in bu konuda daha fazla Avrupa Birliği desteği görmesi gerektiğini ifade etti.

 

Kaynak: Sarajevo Times

Tarih: 29.01.2021

 

Hırvatistan’da Yolsuzluk Yıllar Geçtikçe Artış Gösteriyor

Uluslararası Şeffaflık Derneği (Transparency International), koronavirüs salgınının sadece bir sağlık ve ekonomik kriz değil, aynı zamanda bir yolsuzluk krizi olduğunu da belirten bir açıklama yaptı. Bu yıl hazırlanan Yolsuzluk Algılama Endeksi (Corruption Perceptions Index), 180 ülkede yaşayan uzmanların ve iş adamlarının görüşlerini değerlendirmeye alarak kamu sektöründeki yolsuzluk sıralamasını hazırladı. Index çerçevesinde Hırvatistan’ın, 2015’te 51. Sıradayken 2020’de 63. sıraya taşındığı belirtilmiştir. Değerlendirmelere göre Hırvatistan, ciddi bir yolsuzluk krizi ile karşı karşıya kalarak yıllar geçtikçe daha kötü bir hal almakta ve siyasi elitlerin her geçen gün rüşvet skandallarına yol açması ülkenin yolsuzluk konusunda gerileyen gidişatına sebep olmaktadır.

 

Kaynak: HRT Vjesti

Tarih: 28.01.2021

 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden Hırvatistan’a Uyarı

BM Mülteci Dairesi, AB üyesi Hırvatistan da dahil olmak üzere Avrupa ülkelerini mültecilere ve iltica arayanlara yönelik yasa dışı geri göndermeyi ve şiddeti soruşturmaya ve durdurmaya çağırdığını söyledi. Hırvatistan’daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcüsü Jan Kapic, BIRN’e konuştu ve bir süredir Hırvatistan’dan, Bosna Hersek ve Sırbistan’a yasadışı bir şekilde iade edildiklerini söyleyenlerden raporlar aldığını belirtti. Kapic raporların, şiddet ve aşırı güç kullanımı, sığınma taleplerinin engellenmesi ve bölgeye erişim gibi sorunların vurgulandığını söyledi.

BMMYK bu raporlardan derin endişe duyup, Hırvatistan’dan ihlaller ve sorunlarla ilgili tüm iddiaları araştırmasını ve sınır durumunun gerçeklerini tespit etmek için bağımsız bir değerlendirme mekanizması kurmasını istedi. BMMYK’nın da hatırlattığı gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AB Müktesebatı; insanlar düzensiz göçmen olarak veya iltica ederek ülkeye girseler bile, geri gönderilmelerine karşı devletlerin kişilerin korunma hakkının muhafaza edilmesini sağlaması gerektiğini belirtiyor.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 28.01.2021

 

Türkiye-Karadağ Ekonomik İlişkileri Gelişiyor

Karadağ Ekonomik Kalkınma Bakanı Jakov Milatoviç ile Türkiye’nin Karadağ Podgorica Büyükelçisi Songül Ozan bir araya geldi. Görüşmelerde, karşılıklı ilişkileri daha da güçlendirmek istendiği kayıtlara geçti.  Büyükelçi Songül Ozan, Karadağ’ın Türk şirketleri tarafından tanınan ve Türkiye’nin Karadağ’ın en büyük yatırımcılarından biri haline gelmesiyle sonuçlanan elverişli bir iş ve yatırım ortamı olduğuna dikkat çekti. Turizm ve tarım alanındaki yatırımlar için özellikle tercih edilen Karadağ topraklarına Türk şirketlerce büyük bir talep mevcut. Bakan Milatoviç, ortak ilgi alanlarının pek çok alanında başarılı ekonomik işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ortak ekonomik faaliyetlerde daha fazla iyileştirme ve ilerleme için yer olduğunu da belirtti.

 

Kaynak: MEK.Gov

Tarih: 25.01.2021

 

Seçim Tartışmalarına Batı Ülkelerinin Müdahalesi Gecikmedi

Merkezi Seçim Komisyonu’nun son üç yıl içinde hüküm giymiş kişilerin adaylıklarını seçim listesinden çıkarma kararı alması Kosova’da büyük tartışmalara yol açtı. Bu kararın ardından tartışmalar, Vetëvendosje Hareketi Başkanı Albin Kurti üzerine odaklandı. Bunun sebebi ise 2018’in Eylül ayında Temyiz Mahkemesi’nin Kurti ve üç yardımcısını mahkûm eden kararı onaylaması ve Kosova Parlamentosu’nda göz yaşartıcı gazı yasaklamasıydı. Karar, Kosova Cumhurbaşkanı vekili Vyosa Osmani de dâhil olmak üzere birçok kişinin tepkisine yol açmıştı. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın büyükelçileri Kosova’daki tüm partileri, tahrik edici ve kişisel saldırılardan kaçınmaya davet ettiler. Bütün partileri ve adaylarını, COVID-19 önlemlerini almayı unutmamaları konusunda da tembihlediler. Seçim sürecinin şeffaf olması gerektiğini söyleyen Batılı büyükelçiler, Kosova halkının barış ve huzuru hak ettiğini dile getirirken, yasal kararlara saygı duyulması gerektiğini de vurguladılar.

 

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 25.01.2021

 

Albin Kurti’nin Adaylığı Reddedildi

Kosova Eski Başbakanı Albin Kurti, 2018 Ocak yılında Priştine mahkemesi tarafından, parlamentoda biber gazı patlattığından dolayı tutuklanmıştı. Kosova’nın Seçim Şikâyetleri Komisyonu da bir suçtan hüküm giydiği için Kurti’nin 14 Şubat’ta yapılacak olan parlamento seçmelerine aday olmasını kesin olarak engelledi. Kurti’nin yanında diğer dört Vetëvendosje üyesi, Albulena Haxhiu, Liburn Aliu, Bajram Mavriqi ve Labinote Demi Murtezi de aynı sebep doğrultusunda adaylıktan çıkarıldı.  Kosova Genel Seçimler Yasası’na göre, son üç yıl içinde suçlu bulunan hiç kimse meclis seçimlerine adaylığını koyamaz. Komisyon aynı zamanda Sosyal Demokrat Girişimi’nden (NISMA) 12 adayı ve Kosova’nın Geleceği için İttifak’tan (AAK) ise dört adayı onaylamadı.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 26.01.2021

 

NATO Olmazsa Arnavutluk Olur

Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK) lideri ve cumhurbaşkanı adayı Ramush Haradinaj, NATO üyeliği gerçekleşmezse Kosova’nın Arnavutluk’a katılması gerektiğini söyledi. Haradinaj, seçim kampanyası için yaptığı basın toplantısında, en önemli şeyin ekonominin gerilemesini durdurmak olduğunu ve bunun için planları olduğunu vurguladı. Planlarının odak noktasının ise güvenlik ve NATO üyeliği olduğunu belirtti. Kosova’nın tanınması için bu üyeliğin önem arz ettiğinin de altını çizdi. Tüm Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’nde olması gerektiğini de sözlerine eklerken, Kosova’nın Rusya’dan uzakta NATO’ya katılması lazım ifadelerini de kullandı. Eğer Kosova, NATO üyeliği konusunda başarısız olursa Arnavutluk’a katılım için referandum yapacağını belirtti.  Bu sözlerin ardından, Tiran’daki Rus büyükelçiliği tepki vererek Kosova’yı kendi kendini ilan eden sahte bir devlet olarak nitelendirirken, Haradinaj’ın açıklamalarını provokasyon olarak nitelendirdi.

 

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 28.01.2021

 

Kosova ve İsrail  Arasında Diplomatik İlişkiler 1 Şubat’da Başlıyor

Koha gazetesine konuşan Kosova Dışişleri Bakanı Meliza Haradinaj-Stubla “Kosova ile İsrail ilişkileri yeni bir döneme giriyor” açıklamasını yaptı. İsrailli mevkidaşı Gabriel Askenhazi ile görüşmenin 1 Şubat’ta olacağı ifade edildi.

Priştine ve Belgrad’ın 4 Eylül 2020’de Beyaz Saray’da imzaladığı anlaşmanın ardından İsrail, Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımıştı. Aynı anlaşma uyarınca Kosova, Kudüs’teki büyükelçiliğini açacak.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 29.01.2021

 

Pendarovski, Nüfus Sayımı Kararnamesini İmzaladı

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, 25 Ocak Pazartesi günü, 2021 yılında Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde nüfus, hane halkı ve vatandaş sayımı yasasının kabulüne ilişkin kararı imzaladı. Pendarovski, nüfus sayım sürecinin siyasallaşmayacağını ve elde edilen verilerin, ülkenin hayati bölgelerinde uzun vadeli stratejilerin formüle edilmesine olanak tanıyacak genel kalkınma için faydalı olacağını umduğunu belirtti. Tasarı, iktidar çoğunluk partilerinin yanı sıra muhalefetteki Arnavut partisinden 62 milletvekilinin oylarıyla geçtiğimiz hafta mecliste geçirilirken, ana muhalefetteki VMRO-DPMNE partisinden milletvekilleri çekimser kaldı. Ülke parlamentosunun 120 sandalyesi var. Ancak milliyetçi VMRO-DPMNE; Kuzey Makedonya başbakanı Zoran Zaev ve Arnavutluk’un en büyük partisi DUI lideri Ali Ahmeti’yi ülkenin demografik yapısını değiştirmeye çalışmakla suçlayarak, nüfus sayımının sonuçlarını tanımayacağı konusunda uyardıç VMRO-DPMNE, Başkan Stevo Pendarovski’yi, Zoran Zaev’in “kuklası” olarak hareket ettiği ve “nüfus sayımının başarısızlığından” ötürü Başbakanla aynı sorumluluğu üstleneceğini iddia ederek kınadı.

 

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 26.01.2021

 

Kuzey Makedonya ve Yunanistan Batı Balkanlar’da İstikrarı Teşvik Ediyor

Başbakan Zoran Zaev ve Yunanistan’ın yeni Büyükelçisi Roussos Koundouros Salı günü Üsküp’te yaptıkları toplantıda, Kuzey Makedonya ve Yunanistan’ın dostluk yoluyla Batı Balkanlar’da istikrarı teşvik ettiği sonucuna vardıkları bir istişare gerçekleştirdi. Hükümet yaptığı basın açıklamasında, Büyükelçinin Atina’dan gelerek, önemli görülen alanlarda işbirliğini geliştirerek iki ülke arasındaki dostluğu sürdürme mesajını aktardığını söyledi.

Basın bülteninde, “Yunanistan, Kuzey Makedonya NATO’ya katıldıktan sonra AB entegrasyon sürecinde ülkemize ve Avrupa perspektifleri için kilit kabul edilen süreçlerde teknik yardıma destek vereceğini belirtti.” ifadesi kullanıldı. Başbakan ve Büyükelçi, görüşmelerini enerji sektöründe olduğu gibi somut sonuçların kaydedildiği ekonomik işbirliğini yoğunlaştırma yolları üzerinde yoğunlaştırdı. Zaev, “Ekonomi yoluyla, iki ülkenin vatandaşları da iki ülkenin iyi komşuluk ilişkileri, kapsayıcı ve yapıcı işbirliği inşa etme konusunda tarihi bir adım ve önemli bir taahhüdü olan Prespa Anlaşması’nın faydalarını hissetmeye başlıyor” açıklamalarında bulundu.

Toplantıda sağlık, tarım, eğitim, kültür ve sosyal korumada işbirliğinin önemi de vurgulandı. Basın açıklamasında, Başbakan Zaev Büyükelçi Koundouros aracılığıyla Yunan mevkidaşı Kyriakos Mitsotakis’e Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ni ziyaret etme davetini de dile getirdi.

 

Kaynak: Civil – Center For Freedom Today

Tarih: 26.01.2021

 

Josep Borrell: “AB Politikalarında Kuzey Makedonya Perspektifinin Alternatifi Yok

Avrupa Dış Eylem Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’i ziyaret eden Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı Nikola Dimitrov ve Dışişleri Bakanı Bujar Osmany ile yaptığı görüşmede, Kuzey Makedonya’ya yönelik net ve inkar edilemez Avrupa perspektifini yeniden doğruladı ve siyasilerle katılım müzakerelerinin önündeki engelleri kaldırmak için bir çözüm bulma konusunda samimi ve açık bir tartışma yürüttü. Üçlü, aşılara erişim de dahil olmak üzere Covid-19 salgınının zorluklarına karşı AB ile Batı Balkanlar arasındaki ayrıcalıklı ortaklığı da ele aldı.

 

Kaynak: Sofia News Agency

Tarih: 26.012021

 

Zaev – Galloway: Birleşik Krallık ile Işbirliği Yoğunlaşıyor

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Birleşik Krallık’ın Kuzey Makedonya Büyükelçisi Rachel Galloway ile görüştü. Basın açıklamasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin salgın sırasında bile yoğunlaşmasının toplantıda takdir edildiği belirtildi.

Toplantıda, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda arasında imzalanan Ortaklık, Ticari İlişkiler ve İşbirliği Anlaşmasının ardından bu işbirliğinin tüm alanlarda daha aktif bir şekilde teşvik edilmesi beklentisi dile getirildi. İyi işbirliğine bir örnek olarak, sürücü ehliyetlerinin iki ülke arasında karşılıklı olarak tanınması ve resmi prosedürler tamamlanmak üzere olması gösterildi. Görüşmede, İngiltere’nin Kuzey Makedonya’daki en büyük doğrudan yabancı yatırımcılardan biri olmasına rağmen ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik ortak bir kararlılık dile getirildi. Ayrıca, pandeminin nasıl ele alınacağına ilişkin bilgiler her iki ülke tarafından paylaşıldı. Güvenlik, hukukun üstünlüğü, eğitim ve medya gibi alanlarda İngiltere’den yardım ve deneyimlerin paylaşılması hakkında da konuşmalar yapıldı.

 

Kaynak: Мета.мк

Tarih: 26.01.2021

 

Dendias: Üsküp ile Sofya Arasındaki Farklılıkların Çözümünü Kolaylaştırmaya Çalışacağız

Aktarılana göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias “Euronews” ile yaptığı röportajda, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya ile dostane ilişkileri sürdüren bir ülke olarak, farklılıklarının çözümünü kolaylaştırmak için mümkün olan her yolu deneyeceklerini söyledi. Röportajda Yunanistan Dışişleri Bakanı, Yunanistan’ın, bölgenin Avrupa perspektifine verdiği desteği yineledi.

Dendias, Selanik Gündemi’nden sonra Yunanistan, Balkan Yarımadası’nın ve tabii ki Batı Balkanlar’ın, özellikle de Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un Avrupa perspektifinin güçlü bir destekçisidir ifadelerini kullandı. “Bulgaristan ve Kuzey Makedonya ile dostane ilişkileri sürdüren bir ülke olarak, farklılıklarının çözümünü kolaylaştırmak için mümkün olan her yolu deneyeceğiz ve eminim ki herkes bunu takdir edecek ”diye de belirtti Dendias. Yunanistan’ın somut inisiyatifler alıp almayacağı sorusuna Yunan dışişleri bakanı, girişimin çok güçlü bir kelime olduğunu belirterek, “herkesle arkadaş olduklarını ve herkese yardım etmeye çalıştıklarını” sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Zhurnal.мк

Tarih: 28.01.2021

 

Sırp Cumhuriyeti’nin Paralel Diplomasisi

Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Rusya Federasyonu Temsilcisi Dusko Perovic, Slobodna Evropa Radyosu’na Rusya Federasyonu’nda bulunan temsilcilikleri hakkında konuştu.

Bosna-Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek devletinin elçilik ve konsolosluk ağlarına ek olarak, kendi temsilciliklerini de açmakta ve bu temsilciliklerin masraflarının Sırp Cumhuriyeti’nin bütçesinden finanse ediliyor. Hükümet tarafından ise 2021 yılında 2,3 milyon avroluk bütçenin 440 bin avrosunu temsilcilikler için ayrılacağı vurgulandı. Bütçe, sadece temsilcilik masrafları için değil aynı zamanda orada yaşayan Sırp halkları için de birçok alanda kullanılıyor. Bütçe kullanımının ayrıntılı açıklamasını da yapan Perovic, yer kirasından ofis malzemelerine kadar her şeyin buradan karşılandığını ve orada yaşayan vatandaşlarının tedavileri için de kullanıldığını ekledi.

Perovic, Moskova’daki temsilciliğin 1993 yılında açıldığını lakin resmi faaliyetletlere tam anlamıyla 2010’da başlandığı bilgisini de röportajında belirtti. Sırp Cumhuriyeti temsilcisi Dusko Perovic, Rusya Federasyonu’ndaki tek temsilciliğin Moskova’da olmadığını Kasım 2018’de St. Petersburg’da da bir temsilciliğin daha kurulduğu bilgisini de paylaştı.

 

Kaynak: Slobodna Evropa

Tarih: 26.01.2021

 

Dodik: ‘‘Bir Sonraki Yerel Seçime Antrenman Yapıyoruz’’

Bosna-Hersek’te yapılan seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta Doboj ve Srebrenitsa kentlerinde seçimler Merkezi Seçim Komisyonu tarafından iptal edilmişti. Bu iki kentte seçimin tekrar yapılacak olması Bosna-Hersek Federasyonu’nda memnuniyetle karşılanırken Sırp Cumhuriyeti tarafında ise tepkiyle karşılandı.

Seçimlerin tekrarına dair Belgrad’da konuşan Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) Genel Başkanı Milorad Dodik, oy kullanmaya giden seçmenlerin attığı imzaların uyuşmaması sebebiyle bazı oyların geçersiz sayıldığını ve bu sebepten oyların iptal edilmesinin saçma olduğunu dile getirdi. Tekrarlanacak seçimlerin ise hiçbir sorun sorun teşkil etmediğini, bir sonraki seçimler için antrenman olarak gördüklerini belirtti.

 

Kaynak: Rtrs & Atvbl

Tarih: 28.01.2021

 

Yunanistan ile Türkiye Arasındaki 61. Keşif Teması Görüşmeleri

Boğaz’ın zemininde, Yunanistan ile Türkiye arasındaki keşif teması, yaklaşık 5 yıl sonra 25 Ocak tarihinde İstanbul’da yeniden başladı. Temasların amacı, kıta sahanlığı ve Ege ile Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlandırılmasına ilişkin gelecekteki olası müzakereler için Uluslararası Hukuka dayalı olarak araştırılmasıydı.

Keşif temaslarında, Yunan tarafının defalarca vurguladığı gibi, adaların askersizleştirilmesi konusu tartışılmadı ve ulusal egemenlikle ilgili herhangi bir konuyu müzakere etmeyeceğini belirtti. Yunanistan 61. keşif temaslarına güvenle, “iyi niyetle”, sıfır saflıkla, işbirliği ruhuyla, yapıcı bir iklimle ve görüşmelere katıldığını ve Türk tarafının da benzer bir ruhla geleceği umuduyla yaklaştığını açıkça belirtmişti. İki heyet, 1 Mart 2016’da Atina’da düzenlenen 60. keşif temasları turunun tartışmalarını gözden geçirdi. Yunan diplomatik kaynaklarına göre, bir sonraki tur müzakerelerin yakın gelecekte Atina’da yapılması kararlaştırıldı.

 

Kaynak: Greek Reporter

Tarih: 25.01.2021

 

Yunan ve Fransız Savunma Bakanları Atina’da Rafale Jetleri Sözleşmesi İmzaladılar

Yunanistan Ulusal Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Fransız Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly, 25 Ocak tarihinde, Yunan Savunma Bakanlığı’nda 18 Rafale savaş uçağı için sözleşme imzaladılar.

Yunan bakanın rekor sürede tamamlandığını söylediği anlaşmanın ardından, her iki bakan da Yunan-Fransa ilişkilerinin stratejik doğasından bahsetti ve uçağın Yunan Hava Kuvvetleri’nde oynayacağı caydırıcılık rolünden bahsetti.

Panagiotopoulos, “Jetlerin gelişmiş elektronik sistemleri , stratejik nitelikteki silahlarıyla birlikte, onları havada önemli bir üstünlük unsuru haline getiriyor.” ifadelerinde bulundu ve sözlerine şöyle devam etti: “Anlaşma, ülkelerimiz arasında ikili düzeyde olduğu kadar bölgesel ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde de uzun süredir devam eden mükemmel bir işbirliği geleneğini doğruluyor.” Parly, Yunanistan’ın Rafales’i satın alan ilk Avrupa ülkesi olduğunu açıkladı ve Fransa’nın aynı tipte 8 jet ile “Skyros” ve “Iniochos” savunma tatbikatlarına katılacağını söyledi.Yunanistan’a 6 adet kullanılmış uçak teslimi Temmuz 2021’de başlayacak ve ileriye dönük olarak ayda bir teslim edilecek. Yenileri 2022 Baharında, geri kalanı ise 2023 yılının başlarında teslim edilecek. Yunan Hava Kuvvetleri pilotları ve bunlarla ilgili eğitim alacak teknisyenler kısa süre sonra Fransa’ya gidecek.

 

Kaynak: Athens‑Macedonian News Agency

Tarih: 25.01.2021

 

Yunanistan-Bulgaristan Doğalgaz Boru Hattı Anlaşması Parlamentoda Onaylandı

26 Ocak tarihinde Yunan parlamentosu, Yunanistan-Bulgaristan Ara Bağlayıcı (IGB) doğal gaz boru hattı projesine ilişkin Yunanistan-Bulgaristan işbirliği anlaşmasını ve EastMed Gaz Forumu’nun (EMGF) kuruluş anlaşmasını onayladı.

Yeni Demokrasi, SYRIZA ve Değişim Hareketi (KINAL) yasa tasarısı lehine oy verirken, Yunan Komünist Partisi (KKE) ve MeRA25 tasarının aleyhinde oy kullandı. Anlaşmalar, gaz boru hattının inşası ve proje tamamlandıktan sonra gazın taşınması için karşılıklı taahhütleri içermekte. IGB doğalgaz boru hattının uzunluğunun 182 km olduğu tahmin ediliyor; bunun 151 km’si Bulgaristan’da, geri kalan 31 km’si ise Yunanistan’da bulunuyor. Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas’a göre projenin % 52’si tamamlandı ve 2021 yılı sonuna kadar kalanının tamamlanması bekleniyor.

 

Kaynak: Greek City Times

Tarih: 27.01.2021

 

Yunanistan ve Sırbistan ‘Elektronik Covid-19 Aşı Sertifikası’ Üzerinde Anlaştı

Yunanistan Turizm Bakanı Harry Theoharis ve Sırp mevkidaşı Tatjana Matiç, turizm alanında ortak bir mutabakat anlaşması imzalamayı kabul ettiler. Anlaşma, iki ülke arasındaki seyahatler için “elektronik Covid-19 aşı sertifikasının” karşılıklı tanınmasını öngörüyor.

Anlaşmaya ilişkin “Bu, her iki ülkenin aşılanmış vatandaşlarının girişine izin verirken, aşılanmamış vatandaşlar için negatif bir PCR testi veya antijen testi zorunlu olacak. Ayrıca, sınırda rastgele hızlı testler yapılacak” ifadeleri kullanıldı. Görüşmede, 1 Mayıs – 1 Ekim tarihleri arasındaki seyahat koşulları da ele alındı: Yunanistan’ı ziyaret eden Sırp vatandaşları, devlet sağlık yetkilileri tarafından verilmiş bir koronavirüs aşı sertifikası taşımalı ve Sırbistan’ı ziyaret eden Yunan vatandaşlarının da koronavirüs aşı sertifikası taşıması gerekiyor.

 

Kaynak: Greek City Times

Tarih: 28.01.2021

 

Avrupa Yatırım Bankası ve Yunanistan Arasında Anlaşma

Yunanistan Cumhuriyeti Maliye Bakanı ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Christos Staikouras, Sivil Koruma ve Kriz Yönetimi Bakan Yardımcısı Nikos Chardalias ve AYB Yunanistan’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Christian Kettel Thomsen, 29 Ocak tarihinde sivil koruma kapsamındaki planları açıkladılar. Yunanistan genelinde COVID-19 ile daha iyi mücadele etmek ve doğal afetler nedeniyle can kaybını azaltmak için 595 milyon Euro’luk yeni bir Avrupa Yatırım Bankası kredisi kapsamında yatırımlar yapılacak. Uzun vadeli finansman ve paylaşılan en iyi teknik uygulama ile hedeflenen, 13 Yunan bölgesinin tamamında afet önleme ve sel, orman yangınları ve depremler dahil olmak üzere salgınlara ve doğal afetlere müdahalede dönüşümün sağlanması.

 

Kaynak: Greek Reporter

Tarih: 29.01.2021

 

Dendias, Saraybosna’da Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ile Bir Araya Geldi

Saraybosna’ya resmi bir ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 29 Ocak günü Bakanlar Kurulu Başkanı Zoran Tegeltija ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı, Twitter’da yaptığı bir paylaşımda, görüşmelerde Batı Balkanlar’ın AB’ye katılım umutları ve işbirliği umutları üzerinde durulduğunu belirtti. Daha önce Dendias, Bosna Hersek’teki mevkidaşı Dr. Bisera Turković tarafından kabul edilmişti.

 

Kaynak: Athens‑Macedonian News Agency

Tarih: 29.01.2021

 

Lajčak: Toprak Değişimi Çok Tehlikeli

Avrupa Birliği’nin Kosova-Sırbistan diyaloğundan sorumlu özel temsilcisi Miroslav Lajčak Fransız Le Monde gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Lajčak, Kosova ile Sırbistan arasında toprak değişiminin “çok tehlikeli” olacağını söyledi. Diyaloğun Kosova nedeniyle ertelendiğini belirten Lajčak, AB’nin Batı Balkanlar ve ABD arasında oluşturulan birlikten son derece memnun olduğunu ifade etti. Lajčak, iki taraf arasında kapsamlı ve yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varma çabalarının bir sonuç elde edilene kadar devam ettirileceğini de belirtti.

ABD’nin bu süreçteki rolüyle ilgili olarak Lajčak, ABD Başkanı Joe Biden hükümetinin ABD’nin bölgedeki siyasi ve insani bağlılığı nedeniyle tarihi bir sorumluluk hissettiğini söyledi. Sırbistan ile Kosova arasında toprak değiştirme fikri sorulduğunda Lajčak, bölge ülkelerinin olayların kontrolden çıkmasından korktukları için karşı olduklarını ifade etti.

Sırbistan’ı Priştine ile ilişkilerin normalleşmesinden sonra neler bekleyebileceği sorusuna Lajčak, “Hem Sırbistan hem de Kosova normalleşmenin bir ön koşul olduğunu biliyor. Ancak AB, kriterler karşılanırsa ve gerekli reformlar uygulanırsa entegrasyon sözü verdi” cevabını verdi. Lajčak, Kosova’da yapılacak seçimler nedeniyle diyaloğun mümkün olmadığını belirterek, yeni bir hükümet kurulur kurulmaz Priştine’de müzakerelere devam edileceğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 28.01.2021

 

Sırbistan AİHM’de En Çok Dava Açılan İlk Beş Ülke Arasında

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Sırbistan’ın kendisine yapılan başvurularda ilk beş ülke arasında yer aldığını gösteren yıllık raporunu 27 Ocak tarihinde, Mahkeme Başkanı Robert Spano’nun açıklamalarda bulunduğu Strazburg’da düzenlenen bir basın toplantısında sundu.

Bu rapora göre Sırbistan, 2160 başvurunun yapıldığı 2020 yılında, 2019 yılına göre yüzde 17 daha az başvuruya sahip. Mahkeme verilerine göre Karadağ 10.000 kişi başına 3,5 başvuru ile birinci sırada yer alırken, Sırbistan 2,65 başvuru ile ikinci sırada bulunuyor. Bosna-Hersek 10.000 kişiye 2.49 başvuru ile üçüncü sırada yer alıyor. Sırbistan, karara bağlanmayı bekleyen 1.755 başvuruyla bekleyen davalar açısından da yedinci sırada yer alıyor.

 

Kaynak: N1

Tarih: 27.01.2020

 

Karadağ Güvenilir Bir NATO Ortağı Olmaya Devam Ediyor

Karadağ’ın NATO askeri temsilcisi Amiral Dragan Samardžić, Brüksel’deki NATO karargahında askeri komitenin 185. toplantısına katıldı. Toplantının başında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Askeri Komite’ye hitaben yaptığı konuşmada İttifak’ın 2021’de karşı karşıya kalacağı sayısız görev ve yükümlülüklere değindi. Toplantılar, Avrupa-Atlantik Bölgesinin Caydırıcılık ve Savunma Kavramının uyumlaştırılması ve yeni bir NATO stratejik kavramı üzerine özel olarak odaklanılarak NATO operasyonları, misyonları ve faaliyetlerine ayrıldı.

NATO askeri temsilcisi Amiral Dragan Samardžić, Karadağ’ın İttifak’ın yeteneklerini geliştirmeye sürekli katkısını vurguladı. Amiral Samardžić, “Ulusal kapasitemizin geliştirilmesine paralel olarak, Karadağ bölgede istikrar ve güvenliği daha da güçlendirmeye kararlıdır” ifadesini kullandı.

 

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 28.01.2021

 

 

 

HAZIRLAYANLAR:

Didem Şimşek, Dilara Nesrin Bulut, Dilek Keçeci, Elifnur Ayhan, Hasibe Özdemir, Hatice Deniz Hızal, İleyna Savuk, Neval Tayyar, Rümeysa Güner, Taha Yüceses, Zeyneb Sümeyye Cenik, Zülfiye Çobanoğlu

 

TUİÇ Balkan Staj Birimi

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...