Haftalık Göç Bülteni / 29 Mart-4 Nisan

 

BMMYK, Mozambik İçin Büyük Endişe Duyuyor

BMMYK sözcüsü Andrej Mahecic, son zamanlarda Mozambik’te yaşanan trajik olaylar nedeniyle çok endişeli olduğunu belirtti.

Palma bölgesinde silahlı bir grubun acımasız saldırıları nedeniyle yerinden edilen yüzden fazla insana yenileri ekleniyor. Çatışmadan saklanan ve kaçan ailelerin çocukları ise büyük travmalara şahit oluyor ve bitkin düşüp sağlıklarından oluyor.

 

Kaynak: UNHCR

Tarih: 30.03.2021

 

Myanmar’da Şiddetten Kaçan İnsanlar Koruma Bekliyor

Myanmar ordusu ve bölgesel silahlı örgütler arasındaki çatışmanın gölgesinde yaşayan herkes sınırların ötesine kaçmaya çalışıyor. Ülke içindeki şiddet yerel halkı yerinden ettiği gibi sivillere yönelik uygulanan baskı ve tehdit de giderek artıyor.

 

Güvenliği tehlikede olan insanlar, sığınmak için komşu ülkelerden yardım bekliyor. UNHCR da bölgedeki ülkeleri yardım etmeye davet ettiğini duyurdu.

 

Kaynak: UNHCR

Tarih: 31.03.2021

 

Suriye’nin İnsani Yardım İhtiyacı 4 Milyon Arttı

Suriye’deki çatışma başladığından bu yana halk gıda, sağlık hizmetleri, eğitim ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kaldı. 2021’de iyileşen koşullar umut edilirken maalesef beklenen olmadı.

Covid-19 etkisi ile açlık ve yoksulluk giderek artarken ev sahipliği yapan komşu ülkelerde yaşanan bu sosyo-ekonomik değişim ‘mülteci krizi’ olarak addediliyor.

Bugün itibariyle 24 milyon insanın Suriye’de yardıma ihtiyacı var. Bu sayı, geçen sene olduğundan 4 milyon daha fazla.

BM Mülteci Ajansı, bu yardımı finanse edebilmek üzere komşu ülkelerden rekor bağış bekliyor.

 

Kaynak: UNHCR

Tarih: 29.03.2021

 

ILO, İşverenler ve Sosyal Güvenlik Programlarının Yönetişimini Talep Ediyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Pakistan şubesinde farkındalık arttırma oturumları gerçekleştirdi. Oturumda başlıca ele alınan konular işçi mültecilerin haklarının korunması ve şeffaflık oldu.

Oturum sonucuna göre, işverenler işçilerini kaydetmeye ve aralarında imzalanan sözleşmenin mülteciler tarafından anlaşıldığına emin olmak zorunda olacaktır.

 

Kaynak: ILO

Tarih: 31.03.2021

 

Suriyeli Mültecinin Evine Saldırdılar

Antep’te yaşayan ve geçici koruma statüsüne sahip Suriyeli aile, evlerinde saldırıya uğradı.

Saldırı sonrasında şikâyette bulunmak isteyen aile polise gittiklerinde kendilerine saldırganı da karakola getirmeleri ya da telefon numarası gibi kişisel bilgileri sunmak zorunda oldukları söylendi. Saldırganı tanımadığını söyleyen Emine Hanım’a, polis “O halde o evden taşının.” dedi.

Emine Hanım, ırkçı saldırı mağduru bir anne olarak kendini güvende hissetmediğini belirtti.

 

Kaynak: Evrensel Gazetesi

Tarih: 2.04.2021

 

Mülteci Kadın Gözaltına Alınırken Öldürdü

Meksika’da polis, iki çocuğu olan bir anneyi gözaltına alırken uyguladığı şiddet sebebiyle öldürdü. Olay ardından birçok insan hakları aktivisti ve kadın El Salvador sokaklarında toplanarak eylem yaptı.

Salvadorlu Victoria Salaza’yı gözaltına alırken boynunu kırarak onun can vermesine sebep olan polise, cinayetin ardından soruşturma başlatıldı.

 

Kaynak: BBC

Tarih: 31.03.2021

 

Irkçılık Sebebiyle Milletvekilliği Adaylığından Çekildi

Almanya Federal Meclis seçimleri için hazırlanırken, Yeşiller Partisinin milletvekili aday adayı olan Tarık Alaows, bir Suriyeli olarak, mültecilerin neler başarabileceğini göstermek ve ırkçı söylemlere karşı gelebilmek için büyük heyecan duyuyor ve ilgi görüyordu. Ancak adaylık sürecinde uğradığı ırkçılığın tahmin ettiğinden bile büyük ve korkunç bir seviyeye ulaştığını belirten Alaows, aldığı tehditler nedeniyle adaylıktan çekilmek zorunda kaldı.

 

Kaynak: Euronews Türkçe

Tarih: 31.03.2021

 

Afrikalı Mültecilerin Avrupa’ya Geçiş Noktası: Libya

IOM verileri gösteriyor ki, açlıktan ve savaştan kaçan Afrikalılar için Libya daha da önemli hâle geliyor.

Libya Sahil Güvenliği, yalnızca iki gün içerisinde bine yakın mültecinin iltica etmesini engellemek için çalıştığını duyurdu.

Libya sınırında 48 saatte durdurulan 1000 mülteci gözaltı merkezlerine gönderildi ancak bu merkezlerin halihazırda çok dolu, yoğun ve kötü koşullarda varlığını devam ettirdiği biliniyor.

 

Kaynak: IOM& Mülteci Medyası

Tarih: 29.03.2021

 

Hazırlayan: Yağmur BAŞ

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.