Haftanın Öne Çıkanları

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN 16 GÜNLÜK KAMPANYA

EPA

Birleşmiş Milletler, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü kutlamak için 16 günlük bir aktivizm kampanyası başlattı. Kampanya 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’nde sona erecek.

BM, kadın istismarına vurgu yapan kampanya vesilesiyle ülkelere gerekli özeni göstermeleri ve cinsiyet eşitliğine yönelik baskılarla mücadele etmeleri çağrısında bulundu. Birçok ülkede aile içi istismar, kadın sünneti, çevrimiçi şiddet ve kadın cinayetleri için yürüyüş düzenlendi.

AB’nin kadın haklarını destekleyen politikalarına karşın bazı ülkelerin uluslararası standartlara uymayıp geri adım atmasına da dikkat çekildi. Central European University Democracy Institute Gender Studies profesörü Eva Fodor, Euronews’e verdiği röportajda “Bazı ülkeler geri adım attı. Macaristan, Polonya ve Türkiye bunun örnekleri.” dedi.

Kadın ve erkekler arasında cinsiyet farkı olmadığını vurgulayan Fodor, “Sadece biyolojik bir fark olduğunu savunuyorlar ve bu bahaneyi AB’nin toplumsal cinsiyet eşitliği önlemlerini onaylamamak ve kadınları koruyabilecek başka düzenlemeleri devreye sokmamak için kullanıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Euronews

 

DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN BİR DİĞER DURAĞI: MANŞ DENİZİ

Manş Denizi boyunca Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan 31 düzensiz göçmen hayatını kaybetti. Yaşanan can kayıplarının ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yoğun telefon trafiğine girdi.

Reuters

İki ülke lideri “ölümcül geçişleri önlemek için ortak çabaları hızlandırmanın aciliyeti ve insanların hayatlarını riske atmaktan sorumlu çeteleri durdurmak için mümkün olan her şeyi yapma” konusunda anlaştı. Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile beraber çalışmanın önemine değinen liderler, bu ölümcül geçişleri durdurmak ve suç çetelerinin işlerine darbe vurmak için tüm seçenekleri gündemde tutacağını söyledi.

Emmanuel Macron insan kaçakçılarına engel olmak için elinden geleni yapacaklarını beyan etti ve Frontex’i göreve çağırdı. Ancak görüşmelere rağmen iki ülke arasındaki gerginlik dinmedi. Dünyanın en işlek su yolunda yaşanan trajik can kayıplarına yönelik Fransız yönetimi, İngiltere’yi krizi körükledikleri iddiasıyla eleştirdi. İngiltere’den yetkililer ise Fransa’yı İngiliz polisiyle iş birliği yapmamakla suçladı.

İki ülkenin karşılıklı suçlamaları sürerken bu yıl 25 bini aşkın düzensiz göçmenin geçtiği Manş Denizi’nde hayat mücadelesi devam ediyor.

Kaynak: Reuters, AA

 

ALMANYA’DA KOALİSYON MÜZAKERELERİ TAMAMLANDI

DPA

Seçimin ardından uzun bekleyiş sonlandı. Koalisyon müzakerelerinin tamamlandığı Almanya’da hükümet kadrosu şekillenmeye başladı. Sosyal Demokrat Parti öncülüğünde Yeşiller ve Hür Demokrat Parti kabinesi belirlendi. 

Dışişleri Bakanlığı’na partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’na da diğer Eş Başkan Robert Habeck getirilecek. Böylece Baerbock Almanya’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı olacak.

Aile ve Çevre bakanlıklarındaki görevleri üstelenen Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir Gıda ve Tarım Bakanı olarak görev yapacak. Hükümetin diğer ortağı Hür Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Christian Lindner ise Maliye Bakanlığı’nı yürütecek.

Koalisyonda çoğunluk sahibi olan Sosyal Demokrat Parti henüz bakanlarını açıklamadı. Yeni hükümetin ise en geç 9 Aralık’ta göreve başlaması bekleniyor.

Kaynak: DW

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.