Haftanın Öne Çıkanları

RUSYA’NIN ‘KUZEY AKIM 2 PROJESİ’ ENGELLERLE KARŞI KARŞIYA

AFP

Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akım 2 doğal gaz projesi henüz faaliyete geçmeden sorunlar baş göstermeye başladı. ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü askeri faaliyetler sebebiyle projeyi hedef aldı. Henüz yürürlüğe girmeden dahi yasal ve bürokratik engellerle karşı karşıya kalan proje, Avrupa Birliği’nden onay bekliyor.

Eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel Kuzey Akım 2 projesine olumlu yaklaşmıştı. Ancak Yeşiller Partisi’nin de içinde bulunduğu Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon hükümeti, fosil yakıt içerecek boru hattının küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmadığını ifade etti. Yeni Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da projenin AB’nin tekel karşıtı düzenlemelerini karşılamadığını ve stratejik AB çıkarlarını baltaladığını söyledi.

Avrupa Birliği, yaşanan Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulama yolunda. Yetkililer, projeye bağlı gemilere yönelik mevcut ABD yaptırımlarına ek olarak hangi yaptırımların ve araçların kullanılabileceğini söylemedi. 2022’nin ilk yarısına kadar karar çıkmayacak. Avrupalılar ise artan enflasyonun ardından şimdi de doğal gaza erişim sorunu yaşamaktan korkuyor.

Kaynak: AP

 

BELÇİKA’DA OMICRON ÖNLEMLERİ KAPIDA

Belçika, Omicron varyantından duyduğu endişeyle kalabalık etkinliklere kısıtlama getirdi. Çarşamba günü basın toplantısında konuşan Belçika Başbakanı Alexander De Croo, varyanttan duyulan endişeyi ciddiye almak gerektiğini söyleyerek “Kıyıda bir korsan gemisi var ve bu Omicron varyantı.” benzetmesini yaptı.

10 Ocak’ta okulların açılabilmesini sağlamak için yeni önlemler alınması kararlaştırıldı. Pazar gününden itibaren müze ziyaretleri, spor, düğün ve cenaze törenleri dışında hiçbir kapalı mekân faaliyetine izin verilmeyecek. Alışverişler iki kişiyle sınırlanacak. Futbol maçları ve diğer spor etkinlikleri ise seyircisiz oynanacak. AB kurumlarına ve NATO karargâhına ev sahipliği yapan ülkede tiyatro ve sinema faaliyetlerine ara verilecek. Restoranlar ise 23:00’e kadar açık kalacak.

Belçika’da Covid-19’dan kaynaklanan ölüm oranları hızlandırılmış aşı kampanyasıyla AB ortalamasının altına inmiş olsa da yeni kısıtlamaların uzun bir dönem gündemde olması bekleniyor.

Kaynak: Reuters

 

JAPON TURİST UZAY TURUNU TAMAMLADI

2009’dan bu yana uzay turuna çıkan ilk turist pazartesi günü dünyaya döndü. Uluslararası Uzay İstasyonu’yla 8 Aralık’ta uzaya çıkan üç kişilik ekip, turu başarıyla tamamladı.

Japon moda öncüsü Yusaku Maezawa, yapımcısı Yozo Hirano ve Rus kozmonot Alexander Misurkin 12 gün boyunca uzayda kaldı. Japon turist, Uluslararası Uzay İstasyonu görevinin çok kısa olduğunu ve bir hafta daha kalmayı çok istediğini söyledi.

AP

Yusaku Maezawa gazetelere verdiği röportajda “Uyum sağlamak üç veya dört gün sürüyor ve ardından sadece sekiz gün kaldığını ve bunun yeterli olmadığını anlıyorsunuz.” dedi. “20 günlük bir görev ideal olurdu, ancak 30 gün de benim için çok fazla olurdu.” diye ekledi.

46 yaşındaki Maezawa ve 36 yaşındaki yapımcısı Hirano, 2009’dan bu yana istasyonu ziyaret eden ve kendi parasını ödeyip uzaya çıkan ilk turistlerdi. Maezawa, Elon Musk’ın Yıldız Gemisi’nde ayın etrafında bir uçuş rezervasyonu yaptı ve bu geziye katılacak sekiz kişiden biri. Bu görevi ise 2023’te üstlenmeyi planladığını söyledi.

Kaynak: AP

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.