Irak’tan Türkiye’ye Petrol Resti

Bölgesel Kürt Yönetimi ay başında merkezi yönetimden izinsiz olarak Türkiye’ye ham petrol sevkiyatına başlamış ve bu durum tarafların tepkisine yol açmıştı. Irak, hükümet sözcüsü Ali Dabbak, yaptığı açıklamada bölgesel yönetimin kontrolündeki kesimden Türkiye’ye yapılan petrol ihracatının, yasadışı ve gayrimeşru olduğu ifadelerinde bulundu. Dabbak, ülkedeki petrol sahibinin bütün Iraklılar olduğunu ve buradan sağlanacak gelirlerin merkezi hükümette toplanması gerektiğini belirtti. Bu durumun iki ülke ilişkilerini etkileyeceğini de kaydeden Dabbak, Türkiye’yi de Irak petrolü kaçakçılığına destek olmakla suçluyor.

Bağdat ve Erbil’in petrol gelirlerinde uzlaşma sağlayamaması üzerine Ankara, Mayıs ayında Kürt Yönetimi’nden petrol satın almaya başlamıştı. Geçen hafta, Kuzey Irak Doğal Kaynaklar Bakanı Sirvan Ebubekir’in Türkiye üzerinden petrol ihraç edildiğini duyurmasının ardından Bağdat yönetimi Ankara’ya tepki göstermişti. Bunun üzerine açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan ham petrol ithalatına başlandığını ve Bölgesel Kürt Yönetimi’yle doğrudan doğal gaz satışı için görüşmelerin yapıldığını söylemişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Irak’ın Kürt Bölgesi’ne petrol ürünü vermeyi durdurduğunu, Türkiye’nin buna seyirci kalamayacağını, Kürt Bölgesi’nden alınan petrolün işlendikten sonra bölgeye gönderileceğinine yönelik açıklamada bulundu.

(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni, Zaman, CNN)

 

Eda KENDİR

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına Bir Bakış: “Türkiye at 100”

Cumhuriyet’in birinci yüzyılını geride bırakan Türkiye, sadece siyasal dönüşümleriyle...

Trump Yönetimi Savaş Planlarını Yanlışlıkla Bana Mesaj Attı

Dünya, 15 Mart günü Doğu saatiyle öğleden önce 2’ye...

Kundakçı, Katil, Sabotajcı, Casus

Kundakçı Katil Sabotajcı Casus: Trump Onunla Yakınlaşırken, Putin Batı’ya...

Çanakkale Deniz Zaferinin 110. Yıldönümü ve Afrika

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİNİN 110. YIL DÖNÜMÜNE GİRERKEN AFRİKA Çanakkale deniz...