İran, Nükleer Görüşmelerin Irak’ta Yapılmasını Teklif Etti

İran’ın P5+1 ülkeleriyle gerçekleştirmeyi planladığı nükleer müzakerelerin Türkiye yerine Irak’ta yapılmasını istediği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, teklifin kendilerine İranlı bir heyetin Bağdat ziyareti sırasında iletildiğini açıkladı.

Reuters’a konuşan Zebari, “Teklif onlardan geldi. İran’dan bir heyeti kabul ettik.Bugün de P5+1 ülkelerinin elçisiyle görüşüp teklif mektubunu ileteceğiz” dedi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e tavsiyelerde bulunan Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai de dün yaptığı açıklamada, yeni tur nükleer görüşmeler için İstanbul yerine Bağdat, Beyrut ve Şam’ın uygun seçenekler olabileceğini söylemişti. Rızai, “Türkiye’nin bazı anlaşmalara bağlılık sözünü tutmadığını” belirtmişti.

TÜRKİYE’DE DÜZENLENECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

Hem İranlı hem de Batılı yetkililerin önceki açıklamaları, İran ve BM’nin beş daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında 13 Nisan’da yapılması planlanan nükleer müzakerelere Türkiye’nin ev sahipliği yapması konusunda hemfikir olunduğu yönündeydi.

Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, müzakerelerin İstanbul’da yapılacağını açıklamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay İran’daki temasları sırasında İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, “Türkiye görüşmeler için en iyi seçenek” demişti.

“P5 artı 1” grubunun İran ile yaptığı son müzakereler, yine İstanbul’da, Ocak 2011’de yapılmış, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Batılı ülkelerle İran arasındaki en büyük anlaşmazlığı uranyum zenginleştirme konusu oluşturuyor. İran, uranyum zenginleştirme programının tamamen barışçıl olduğunu bildirirken, Batı İran’ın nükleer bomba geliştirmesinden endişe ediyor.

(tuiçakademi, hürriyet)

 

Eylül YERGAL

UİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...