Kürt Konferansında ‘Federalizm’ Çağrısı

 Suriye için Türkiye, Rusya ve İran’ın liderliğinde yapılacak olan Astana görüşmelerinden bir gün önce Rusya, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de katıldığı bir Kürt konferansına ev sahipliği yaptı.

 Konuşmasının ardından Rus RIA Haber Ajansı’na konuşan Abdullah, “Suriye Kürtlerinin katılımı olmadan yapılacak hiçbir uluslararası Suriye konferansı sonuçlarını kabul etmiyoruz. Geçen Mart’ta Suriye’nin geleceği için ilan ettiğimiz federal yapı, toprak bütünlüğünün korunması için çözüm yoludur. Afrin, Kobani, Cizre’yi içine alan Kürt Federal Bölgesi düşüncesini savunacağız” dedi.

 Irak, Suriye ve Türkiye’den konferansa katılan temsilciler, Suriye’de PYD’nin kontrolünde olan bölgelerde federal bir yapı oluşturulması konusunda görüş birliğine vardı.

 İran Kürdistanı Demokratik Partisi’nin de “Kürtler birdir, Kürdistan birdir” başlıklı mesajının okunduğu konferansa IKBY lideri Barzani’nin partisi KDP katılmadı.

 Ankara için Suriye’nin toprak bütünlüğü birinci öncelik. Suriye’nin kuzeyinde tek taraflı kantonlar ilan eden PYD’nin, Suriye’deki siyasi çözüm kapsamında özerklik kazanmasına kesinlikle itiraz ediyor.

F. Nur Atabay – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

  • http://www.aljazeera.com.tr/haber/kurt-konferansinda-federalizm-cagrisi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Çanakkale Deniz Zaferinin 110. Yıldönümü ve Afrika

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİNİN 110. YIL DÖNÜMÜNE GİRERKEN AFRİKA Çanakkale deniz...

Bosna-Hersek’in Geleceği: Bir Perspektif Meselesi mi?

Aşağıdaki yazı, Bosna-Hersek’in mevcut siyasi krizine dair farklı bir...

Küresel Güney’in Ekonomik Dayanıklılık Yolu

14 Mart 2025, Enver İbrahim Aşağıda yer alan metin, Malezya...

ABD Husileri Hedef Aldı

Geçtiğimiz hafta, ABD'nin Yemen'de İran destekli Husilere yönelik düzenlediği...