Lübnan’da Hizbullah’ın Seçim Zaferi

Lübnan’da 9 yıl sonra ilk kez yapılan genel seçimler sonrasında, İran destekli Şii blok Hizbullah büyük bir zafer elde etti.

Seçimlerin gayri resmi sonuçlarına göre Hizbullah,  koltukların yarısından fazlasını kazanırken Başbakan Saad el Hariri’nin partisi Müstakbel Hareketi büyük oy kaybına uğradı. Hariri, partisinin 128 sandalyeli Meclis’teki her 3 koltuğundan birini kaybettiğini açıkladı.

Hizbullah lideri Nasrallah ise, televizyonda yaptığı konuşmada seçimin gayri resmi sonucunu, “İsrail karşıtı direnişin siyasi ve ahlaki zaferi” olarak niteledi.

Mevcut Başbakan Saad Hariri parlamentodaki koltuklarını kaybetmesine karşın, en büyük Sünni grubun lideri olarak hükümeti kurmak için önde gelen aday olmayı sürdürüyor. Lübnan’daki mezhepsel güç paylaşımı sistemine göre, Başbakan’ın Sünni olma zorunluluğu bulunuyor.

Seçimlere katılım oranı ise, yüzde 49.2’de kaldı. 2009’da yapılan bir önceki seçimlerde katılım oranı yüzde 54’de kalmıştı. 2009’un ardından, 2013 yılında yapılması gereken seçimler partilerin seçim yasasında anlaşamaması nedeniyle yapılamamıştı.

Hizbullah’ın elde ettiği bu başarı, İsrail ve ABD tarafından terör örgütü olarak nitelendirilen Hizbullah’ın özellikle, Batı karşıtı mücadeleyi devam ettireceğine ve Suriye meselesi gibi kritik konularda rejim yanlısı tutumunu sürdüreceğine işaret etmektedir.

Aybala LALE

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...