Makedonya’da Üçüncü Dinler Arası Diyalog Konferansı Gerçekleşti

Makedonya Güvenlik Güçleri İslami Grupları Tekrar İnceliyor

Balkanlar’da İslamcı grupların yabancı diplomatlar, askeri ve siyasi temsilcilerin yanı sıra bölgede hizmet veren uluslararası kuruluşlara da tehdit mesajları göndermesi üzerine, güvenlik güçlerinin çeşitli İslami grupları tekrar inceleme altına aldığını söyledi.

Bu örgütler Bosna-Hersek ve Kosova’da etkin Makedonya’daki faaliyetlerini sürekli olarak genişletmeye çalışıyorlar. Makedonya’da oluşan komplo fikirlerinden biri ve en önemlisi de Makedonya’da 3 bin civarında Vahhabi bulunuyor ve bunların faaliyetleri Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve İran’dan gelen bağışlarla finanse ediliyor. Bunlar arasında İran’ın, Balkanlar’ı sıçrama tahtası olarak görmesi ve Avrupa’ya daha derin nüfuz etmeye çalışmasından endişeleniliyor.

Üçüncü Dinler Arası Diyalog Konferansı

Üsküp’te Üçüncü Dinler ve Medeniyetler Arası Diyalog konferansı düzenlendi. Konferans, “Özgürlük ve onur – insanlar, dinler ve kültür arası ilişkilerin temel değerleri” konusuyla gerçekleşti. Konferansın temel amaçları arasında; dinler ve kültürler arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemini belirtmek, çok dinli toplumlarda dinler arası hoşgörünün önemine değinmek ve birlik içinde yaşamanın önündeki engelleri araştırmak, dini ve kültürel çeşitliliğin bir toplumun zenginliği olduğuna vurgu yapmak, yer alıyor.

İslam Birliği, Konferansı Boykot Ediyor

Makedonya İslam Birliği, yazılı açıklamayla konferansa katılmayacağını belirtti. Açıklamada, buna sebep olarak da 2010 yılındaki konferanstan önce istenilen ancak henüz gerçekleşmemiş üç istek yer alıyor. Manastır ile Pirlepe’de ki saat kulelere takılan haçların çekilmemesi, Pirlepe’deki Çarşı Camii ve Manastır’a bağlı Lajets’teki camilerin inşaatı ile İslam Birliği’nin konut ve kültür merkezi olarak kullanacağı bir arazinin temin edilmemesi İslam Birliği’nin bu konferansı boykot etmesine sebep oldu

(TUİÇAkademi, setimes.com, yenibalkan.com)

TUİÇ BALKAM

Rıza Karataş

Makedonya

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...