Mali’de Barış Anlaşması Görüşmeleri Sonlandı

 Mali’de düzenlenen Barış konferansında Mali Hükümeti’nin, Birleşmiş Milletler Barış Güçlerine, Fransız askerlerine ve Mali’ye saldırılar düzenleyen iki radikal islam örgütleriyle görüşmelere başlaması kararı alındı. Bir hafta süren konferans, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın himayesinde düzenlendi.

 Alınan kararda bahsi geçen islamcı grupların liderleri Amadou Koufa bir Fulani cihad grubu olan Macina Kurtuluş Cephesi lideri ve Tuareg İslamcı grup Ansar Dine’nin lideri İyad Ag Ghali’dir.

 Ag Ghaly, Mali birliklerine saldırı düzenleyen İslamcı bir örgüte başkanlık yapıyordu ve 2012 yılında  bazı illerde katı İslami düzenlemeleri uygulamak için ülkenin kuzeyinde isyanı düzenleyen militan bir grup olan Ansar Dine’nin başındaydı.

 Amadou Koufa, Mali’nin Fulani topluluğundan Ag Ghaly ile güçlü bağları olan radikal bir örgüt olduktan sonra, İslam ve Müslümanları Destekleme Grubu olarak bilinen ittifaka katıldı.

 Konferansta alınan ortak kararda ülkenin kuzeyindeki aşırı islamcı örgütlerle pazarlık yapılması gerektiği ve 2015’de imzalanan, bölücü ayaklanmaları bastırması hedeflenen Barış Anlaşması’nın uygulamaya geçilmesi yönündedir. Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, kapanış konuşmalarında bir uzmanlar komitesinin kuzey seçenekleri ve birlik antlaşması taslağının hazırlanması ve ulusal uzlaşma ile ilgili olarak görevlendirileceğini söyledi.

 Uzun yıllar sürmekte olan  barış görüşmeleri hala devam etmesine rağmen Mali Cumhuriyeti henüz bir yol kat edememiş gözükmekte ve ülke içerisinde çatışma, çeteleşme ve yoksulluk sürmektedir.

İrem Günsu Selvi – AFRAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.