Mısır’ın Tarihi Seçimlerinde İkinci Gün

Mısır’da Hüsnü Mübarek iktidarının sona ermesi ardından yapılan ilk meclis seçimleri, dünkü büyük katılım nedeniyle tüm seçmenlerin oy kullanamaması yüzünden bugün de devam ediyor.

Dün başkent Kahire ve diğer büyük kentlerde seçime katılımın çok yoğun olduğu; bazı sandıkların önünde 3 km.’ye varan seçmen kuyrukları bulunduğu gözlenmiş, oy verme işlemi planlanandan iki saat daha geç sona ermişti.

Bugün de Kahire’deki bazı oy sandıklarının önünde yine uzun kuyruklar oluştuğu görülüyor.

BBC’nin Kahire’deki muhabiri Kevin Connolly, Mısır seçimlerinde bir katılım rekoruna doğru gidilmekte olduğunu belirtiyor.

Meclisin alt kanadını oluşturacak 508 milletvekilinin belirleneceği seçimlerde, bazı sandıklardaki oy pusulası ve mürekkep yetersizliği gibi lojistik eksiklikler ve bazı seçim kurulu hâkimlerinin görev yerlerine giderken kaybolmaları, dün yaşanan aksaklıklar arasındaydı.

Seçim gözlemcileri oy verme sürecinde usulsüzlük ya da büyük çapta gerginlikler yaşanmadığını bildirirken, en az yirmi beş kişinin küçük çapta yaralandığı olaylar yaşandığı kaydedildi.

Başkentteki Tahrir Meydanı’nı işgal eden protestocuların çoğu seçimi boykot etti. Muhalifler, Mareşal Hüseyin Tantavi önderliğindeki Yüksek Silahlı Kuvvetler Konseyi’nin iktidarı elinden bırakmamaya çalıştığı kaygısını dile getiriyor.

Ülkede son 10 gündür yeniden alevlenen çatışmalarda en az 41 gösterici öldü, 2000’i aşkın insan da yaralandı. Mısır’daki tarihi seçimlerin ilk aşaması gelecek ay sona erecek.

Mart ayına kadar sürecek seçim sürecinde meclisin iki kanadı ayrı seçimlerle oluşturulacak.

Dün sandık başına giden 43 yaşındaki Hüda Abdül Hamid, Reuters haber ajansına, “Burada 5 saat beklesek de seçime katılmamız lazım. Oyumuzu kullanmamız lazım ki Mısır’da ilerleme sağlansın. Ben çocuklarımın geleceği için oy kullanıyorum.” dedi.

Mısır Yüksek Seçim Komisyonu başkanı Abdül Moiz İbrahim, “İnsanların bu kadar yoğun bir şekilde seçime katılması bizi şaşırttı.” dedi.

Nüfusu 85 milyonu geçen Mısır’da 50 milyon dolayında seçmen var ve kayıtlı 50 siyasi parti arasından tercihlerini belirliyorlar. 

 

(tuicakademi-BBC)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...

Yapay Zeka Çağında Savaş ve Barış

Henry A. Kissinger, Eric Schmidt ve Craig Mundie: War...