Nijerya’da Çoban ve Çiftçi Çatışmalarının Nedeni Dini Değil

Nijerya , Kano Eyaleti Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim İdris, ülkede ki çoban-çiftçi çatışmasının otlak sorunundan kaynaklandığını ve dini bir çatışma olmadığını dile getirdi.

Fulanilerin, Müslüman olmasını ve olayların Müslüman-Hristiyan din çatışması gibi gösterilmesini eleştiren İdris, “Olaylarla ilgili soruşturmalarımızın sonucunda şunu söyleyebiliriz ki, çatışmaların Müslüman ve Hristiyan çatışması ile hiçbir ilgisi yok. Çatışmaların dini kaynaklı olduğuna dair iddialar asılsızdır.” dedi.

Yaşanan çatışmalardan, her iki tarafın da sorumlu olduğunu ifade eden İdris, “Bu çatışma ve ölümlerden, büyük oranda hayvanlarının çiftçilerin tarlasına girmesini engelleyemeyen sığır çobanları ve çobanların hayvanlarını çalan köylüler sorumludur.” ifadesini kullandı.

Nijerya’lı yetkili, “Sığır çobanları sanki kendi tarlalarında ve evlerinde yaşıyor gibi davranıyor. Yüzlerce sığırıyla çiftçilerin tarlalarına gidiyor, otlakları harap ediyor ve ekinleri yiyor.” ifadelerini kullandı.

Otlakları zarar gören çiftçilerin de kendi çiftliklerini korumak amacıyla çobanlara karşı şiddete başvurduğunu kaydeden İdris, “Çiftçiler zarar gören tarım arazilerini korumak için çobanlara saldırıyor ve yüzlerce kişinin öldüğü çatışmalar da bu şekilde körükleniyor. Bazı köylülerin çobanlara ait hayvanları çalması da çatışmaları körüklüyor.” dedi.

Çiftçi Garba Manomi Kwakwaci ise, olaylardan çobanları sorumlu tutarak, “Çobanlar, hayvanlarını bizim tarlalarımıza sürüyor. Bir sabah uyandığımda tarlamdaki bütün sebzelerin hayvanlar tarafından yenildiğini gördüm. Bunu polise bildirdik ama onlar hiçbir şey yapmadı. Bu nedenle bazı köylüler çobanlara karşı ciddi önlemler aldı ve aralarında kanlı çatışmalar çıktı.” dedi.

Hükümeti önlem almamaktan dolayı eleştiren Kwakwaci, “Malımızı, canımızı, birçok şeyimizi kaybediyoruz. Geceleri uyuyamıyoruz.” ifadesini kullandı.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammedu Buhari, olaylar ile ilgili acil önlem alınması talimatı verirken, Nijerya hükümeti ise ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan çoban ve çiftçi çatışmalarını önlemek amacıyla sürüler için açık otlak alanları kurmayı planlıyor.

Ülkenin 16 eyaletinde yapılması planlanan proje kapsamında çobanlara sınırlı otlak alanları tahsis edilmesinin yanında barınak, yiyecek, su ve eğitim destekleri de verilecek.

Gürkan ŞENTÜRK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

 Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...