Pakistan ve ABD Arasındaki Gerginlik Tırmanıyor

Bundan yaklaşık 1 ay önce Amerikan insansız hava uçaklarının, Pakistan-Afganistan sınırındaki Güney Veziristan Sararogha bölgesindeki bir noktaya attığı dört füze 18 kişinin ölümüne sebep olmuştu. ABD’li yetkililer, saldırıların düzenlendiği noktaların, Taliban ve El Kaide örgütlerinin mensuplarının yoğunlukla bulunduğu yerler olduğunu gerekçe göstererek bu füzelerin atıldığını bildirmişlerdi. Ayrıca aynı durum Kuzey Veziristan’da da yaşanmış ve olay 6 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Olaylar bu yönde cereyan ederken, Pakistan’ın Talibanla barış görüşmeleri yapacağı söylentisi yayıldı. Pakistan İstihbaratının tepe isimlerinden bir yetkili ise bir görüşme yapıldığını doğrulayıp, görüşmeye eski sivil ve emekli askeri yetkililerle aşiret liderlerinin katıldığını bildirdi. Bu açıklamalar görüşmenin olduğunun kanıtlanabilirliğini arttırdı ve yalnızca bir söylenti olmadığını gösterdi.

Bunun üzerine gözdağı vermek isteyen NATO kuvvetleri, Pakistanlı aşiretlerin bulunduğu Mohmand Bölgesine bir saldırıda bulundu! Saldırının olduğu sırada uyumakta olan Pakistan askerleri arasında ölü ve yaralıların bulunduğu belirtildi. Pakistan Askeri kanadından ise “nedensiz yere öldürülen askerlerimizin hesabı sorulacaktır” açıklaması geldi. Yapılan saldırının ardından Pakistan, NATO’ya lojistik destek sağlayan konvoyların Pakistan topraklarından geçmesine izin verilmeyeceğini belirtti. Bu karşılığı beklemeyen NATO ise, gelişen olaylar üzerine soruşturma başlattı ve Pakistan Yönetiminden özür diledi. Ancak Pakistan’da bıçak kemiğe dayanmış görünüyor gibiydi. Çünkü Pakistan ordu sözcüsü Ahtar Abbas, NATO’nun özrünün bir hükmü olmadığını vurgulayarak bu kez de, “NATO’nun soruşturma başlatmasını ve pişmanlık ifadelerini samimi bulmuyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Yapılan karşılıklı açıklamalardan sonra Pakistan, ABD ile ortaklaşa yürüttükleri, Afganistan sınırındaki askeri operasyonları ABD ile koordine etmek için kurulan merkezlerden ikisinden askerlerinin çekileceğini duyurdu. Pakistan bununla da kalmayıp, Almanya’nın Bonn kentinde yapılan Uluslararası Afganistan Konferansını boykot etmiş ve ABD’nin insansız hava uçaklarının kullandığı üssüde boşaltılmasını istedi.

Olaylar çok çekişmeli giden bir futbol maçına benzer bir şekilde, topun bir o kalede bir bu kalede şeklinde seyretmesiyle devam etmekte. ABD’ye karşılık Pakistan bir atağa kalkıyor ve bu durum gerçekleştikten sonra ABD bu atağa cevap veriyor. Son 3 yılda NATO saldırıları nedeniyle 72 askerini kaybeden ve 250den fazla askeri yaralanan Pakistan, artık sorunların farklı boyutlarda ele alınması gerektiğini düşünüyor ve ona göre tavır alıyor.

Halk nezdinde ABD’ye karşı, Türkiye Halkından daha büyük nefret duyan Pakistan Halkının nefreti son zamanlarda iyice artmış görünüyor. Artık eskisi kadar kontrol edilebilir ve zavallı gözüyle bakılmayan ve uluslararası arenada–tam anlamıyla olmasa da birer aktör sayılmaya başlanan-halkların (mevzubahis olarak Pakistan Halkının) Pakistan Hükümeti üzerindeki etkisi ne olacak ve izleyecekleri politikayı ne yönde etkileyecek bunu hep birlikte göreceğiz.

 

Ramazan Bozok

İnönü Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...