PSD’nin Yeni Lideri: Shpend Ahmeti

Vetevendosje’den (VV) geçtiğimiz ay istifa eden ve halen Priştine Belediye Başkanlığı görevini yürütmekte olan Shpend Ahmeti, 1990’larda ortaya çıkan ve o zamandan bu yana çok az başarı kazanan bir parti olan Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) yeni lideri seçildi.

Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti ana muhalefet partisi VV’den ayrıldıktan sonra, kendisinden önce ve sonra VV’den ayrılan diğer milletvekillerinin de katıldığı PSD’nin yeni lideri oldu. Ahmeti’nin PSD’ye geçmesi ile birlikte VV’den ayrılmaya karar veren 12 milletvekili, Kaqusha Jashari başkanlığındaki bu partiye katılmışlardı.

Ahmeti, VV’nin adayı olarak başkent Priştine’yi yönetmek için ikinci kez aday olmuş ve yeniden göreve seçilmişti. Ancak parti içinde yaşanan birtakım anlaşmazlıkların ardından, Ahmeti ve bazı milletvekilleri, parti çalışanları ve üyeleri partiden istifa etmiş ve bu gruptan PSD’ye bazı katılımlar olmuştu.

PSD’de basına kapalı olarak gerçekleşen bir toplantıda genel başkanlık görevine seçilen Ahmeti’nin, yeni görevi sosyal medya aracılığıyla halka duyuruldu. Partinin olağanüstü olarak gerçekleşen toplantısında, başkan vekili olarak Visar Ymeri ve parti genel sekreteri olarak Aida Derguti seçildi.

PSD adı gündeme yeni gelmiş olsa da yeni bir parti değil. PSD, 1990’ların başında kurulmuş ancak sonraki seçimler boyunca çok az başarı kazanabilmiştir.

Eski Başbakanlardan Agim Ceku 2009 yılında partinin liderliğini üstlendi, ancak kısa bir süre sonra Hashim Thaci’nin partisi Kosova Demokratik Partisi’ne (PDK) katıldı.

Ahmeti liderliğe seçilmeden önce parti liderliği görevini Bajram Kelmendi yürütmekteydi.

Sosyal Demokrat Parti’nin yeniden biçimlenmesi, bir grup VV milletvekilinin partinin kurucusu Albin Kurti’ye karşı aşağılayıcı sözcükler kullandıkları ve Kurti’den yakındıkları birkaç özel telefon yazışmasının yayınlanması sonrası VV’den bir grup milletvekilinin istifasını izleyecek şekilde gerçekleşti.

Geçen yılın Haziran ayında yapılan genel seçimlerde VV, Kosova parlamentosunda 32 sandalye kazanarak, en fazla sandalyeye sahip parti oldu. Hal böyleyken, bu partiden 19 milletvekilinin istifa etmesi sonucu VV, Kosova Parlamentosu’nda üçüncü en büyük siyasi güç konumuna geriledi.

 

Yusuf MEHMET

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...