“İsrail’e Kapıyı Kapamayın”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere bulunduğu New York’ta Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüştü. Görüşmede Clinton’ın Davutoğlu’na İsrail’le ilişkilerde “kapıyı kapamama” çağrısında bulunduğu bildirildi.

Türk ve Amerikan dışişleri bakanlarının New York’un Waldorf Astoria otelinde düzenlediği özel görüşmede ikili ve bölgesel birçok konu ele alındı. Ancak yetkililerin de açıklamalarından anlaşıldığı gibi görüşmenin büyük bir bölümü Türkiye-İsrail ilişkilerine ayrıldı.

Washington’un Türkiye-İsrail ilişkilerindeki son gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, tarafları bu ilişkileri onarma yönünde adım atmaya teşvik ettiklerini kaydetti. Yetkililerin açıklamalarına göre, Clinton görüşmede ayrıca Amerika’nın son günlerde ve haftalarda Türkiye ve İsrail’in arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeyi başaramadığı için üzüntü duyduğunu söylerken Türkiye’den de İsrail’e karşı kapıyı açık tutmasını istedi. Türkiye ve İsrail’in yakın müttefikler olduğunu hatırlatan Clinton, tarafları karşılıklı olarak kapıları birbirlerine kapatacak adımlardan kaçınmaya, tam tersine bu “önemli ilişkiyi” onarmanın yollarını aramaya çağırdı.

Mavi Marmara baskınından dolayı İsrail’den özür talebinden vazgeçmesi yönünde Türkiye’ye bir telkinde bulunup bulunmadıkları sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Washington’un ne Türkiye ne de İsrail’e ilişkilerini yeniden düzenleme konusunda bir plan sunmak gibi bir sorumluluğu olmadığını, iki ülkenin ilişkilerini ilerletme temelini kendilerinin atmaları gerektiğini söyledi. Yetkililer, “Biz ilişkilerin devamını istiyoruz, bir plan sunmak bize düşmez,” diye konuştu. Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Filistin devletinin tanınmasına ilişkin girişimleri konusunda iki dışişleri bakanının neler konuştuğu hakkında ayrıntı vermekten kaçındı. Türkiye, bu yılki BM Genel Kurul toplantılarında Filistin devletinin tanınması için özel kampanya yürüteceğini bildirmişti. Amerika, bu konunun Güvenlik Konseyi gündemine gelmesi durumunda veto edeceğini açıkça ifade etmişti.

Clinton-Davutoğlu görüşmesinin bir diğer gündem maddesi ise Kıbrıs oldu. Dışişleri Bakanı Clinton, Amerika’nın halen Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda devam ettirilen görüşmeler çerçevesinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına bağlılığını dile getirdi. Bununla birlikte ikili görüşme hakkında basına bilgi veren yetkililer, Amerika’nın Güney Kıbrıs’ın enerji kaynakları arama hakkına destek verdi, bunun Kıbrıs’ın birleşmesini amaçlayan görüşmeleri engellememesi gerektiğinin altını çizdi. Yetkililer, Washington’un enerji ve ekonomik kalkınma alanındaki sorunlarda sağlanacak ilerlemenin ancak Kıbrıs konusuna kapsamlı çözüm bulunmasından geçtiğine inanan herkesle görüş birliği içinde olduğunu vurguladı.

Davutoğlu ve Clinton’un görüşmesini değerlendiren Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri görüşmede iki ülke arasında terörle mücadelede ortak işbirliğine vurgu yapıldığını dile getirdi. Clinton’un PKK sorunu konusunda son derece net olduğunun altını çizen yetkililer, Amerika Dışişleri Bakanı’nın artan PKK saldırılarına karşı Türkiye’yle dayanışma içinde olduklarını söylediğini açıkladı. Amerika’nın terörle mücadele alanında Türkiye’yle geniş çaplı işbirliği içinde olduğunu kaydeden yetkililer, Clinton’un ayrıca PKK’nın yalnızca Türkiye için değil, Amerika için de bir terör tehdidi olduğunun altını çizdiğini belirtti.

İki dışişleri bakanının görüşmesinde yer alan bir diğer konu da Türkiye’ye yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemi oldu. Hillary Clinton, Avrupa füze savunma sistemi konusunda Amerika’yla yaptıkları işbirliğinden ve geçen hafta Türkiye’ye radar yerleştirilmesini öngören anlaşmadan dolayı Ahmet Davutoğlu’na teşekkür etti. Anlaşmanın, Türkiye’nin Avrupa savunması ve NATO ittifakına bağlılığının güçlü göstergesi olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasındaki görüşmelerde ayrıca Filistin sorunu, BM Genel Kurulu toplantıları sırasında Filistin devletinin tanınması için yapılan girişimler, Mısır, Libya ve Suriye’deki gelişmeler, Afganistan’daki işbirliği, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Somali’deki kıtlık ele alındı.

Davutoğlu-Clinton görüşmesinde ayrıca iki bakanın bu hafta içinde yeniden toplanacak ve eş başkanlığını yapacağı Küresel Terörle Mücadele Forumu üzerinde de duruldu.

 

(tuicakademi-BBC-VOAnews)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...