Rusya-Hindistan Stratejik Ortaklığının Arktik Boyutunu Ne Sürüklüyor?

Hindistan’ın Arktik’teki artan etkisi, Çin’in etkisine karşı denge sağlayarak hem Rusya’nın hem de Batı’nın çıkarlarına hizmet ediyor.

Arktik Okyanusu üzerinden Kuzey Denizi Rotası (NSR) üzerinde faaliyet gösterecek olan Rusya-Hindistan ortak çalışma grubu, geçtiğimiz hafta Delhi’de ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu rota, dünyanın en önemli ticaret yollarından biri olmaya aday olarak gösteriliyor. Söz konusu çalışma grubu, Hindistan Başbakanı Modi’nin yaz aylarında Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında oluşturuldu. Modi ve Putin, bu ziyarette farklı alanlarda işbirliğini genişletmeye yönelik dokuz anlaşma imzalamıştı. İşte, on yıllardır süregelen bu stratejik ortaklığın Arktik boyutunu şekillendiren temel etkenler:


1. Hindistan’ın Avrupa ile Ticaretinde Kuzey Denizi Rotasını (NSR) Kullanması Bekleniyor

Devam eden İsrail Savaşı, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) üzerindeki çalışmaları süresiz olarak askıya aldı ve Husilerin Kızıldeniz’i ablukaya almasına neden oldu. Bu durum, Hindistan-Avrupa ticaretinin maliyetlerini artırdı ve bu ticaret yolunun her zaman stratejik olarak güvensiz olduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle Hindistan’ın, Kızıldeniz rotasının yeniden açılmasının ardından daha az riskli bir yol olarak NSR’yi gelecekte daha fazla kullanması bekleniyor.

2. Hindistan Tersaneleri Rus Buzkıranlarını İnşa Edebilecek Kapasiteye Sahip

Maritime Executive’e göre, Rusya’nın Hindistan’dan dört nükleer olmayan buzkıran inşa etmesini istemesinin nedeni, Hindistan tersanelerinin, Çin, Güney Kore ve Japonya’daki rakiplerinin 2028’e kadar sahip olamayacağı kapasiteye sahip olmasıdır. Avrupa tersaneleri ise yaptırımlar nedeniyle bu tür sözleşmeleri yerine getiremiyor. Hindistan’ın önümüzdeki on yıl içinde 1.000’den fazla gemi inşa etme planları var. Bu nedenle, Rusya’nın NSR’yi geliştirmek amacıyla sahip olduğu devasa rupi stoklarının bir kısmını bu sektöre yatırması mantıklı bir adım olarak görülüyor.

3. Hindistan’ın NSR’de Seyir İçin Yeterli Ekstra Denizcileri Var

Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda ayrıca, dünyada sayıca üçüncü sırada olan Hintli denizcilerin NSR’de seyir yapmak üzere eğitilmesi konusu da ele alındı. 2017’de çıkarılan bir Rus yasası, bu rotada petrol, doğal gaz ve kömür taşıyan gemilerin yabancı bayrak altında seyir yapmasını yasaklarken, 2018 yılında çıkarılan bir başka yasa ise bu gemilerin Rusya’da inşa edilmesini zorunlu kıldı. Rusya’nın doğal nüfus azalması göz önüne alındığında, yerel halkın daha fazla Orta Asya göçmeni istememesi nedeniyle, deneyimli Hintli denizciler bu gemileri yönetmek üzere sözleşmeli olarak çalışabilir.

4. Hindistan Belirli Koşullar Altında Rusya’nın Arktik Enerji Sektörüne Yatırım Yapabilir

Çinli bir şirketin yaz aylarında çekildiği Rusya’nın Arktik LNG 2 projesine Hindistan belirli koşullar altında yatırım yapabilir. Hindistan’ın Petrol Bakanı, geçen ay ülkesinin şu anda yaptırımlar nedeniyle bu projeye dahil olmayacağını, ancak Ukrayna çatışmasını sona erdirmede arabuluculuk yapması durumunda bir istisna sağlanabileceğini söyledi. Kiev, bu rolü Çin yerine Hindistan’ın oynamasını tercih ediyor ve Hindistan bunu başarabilirse, Batı Çin’in Arktik’teki etkisini azaltmak amacıyla Hindistan’a ödül verebilir.

5. Hindistan Küresel Etki Dengesinde Vazgeçilmez Bir Rol Oynuyor

Son olarak, Rusya, Hindistan’a olan bağımlılığını aşırı derecede Çin’e kaydırmayı önlemek için güveniyor. Hindistan’a yönelik Batı baskısına rağmen, Batı da Hindistan’ın bu rolünü giderek daha fazla takdir etmeye başlıyor. Batı, Hindistan’ın gizli teknoloji ticaretine tam olarak yaptırım uygulamaktan kaçınmasının nedeni de budur. Arktik’teki Hindistan etkisinin artması, Çin’in etkisine karşı bir denge oluşturarak hem Rusya’nın hem de Batı’nın çıkarlarına hizmet ediyor.


Rusya-Hindistan işbirliği, belirtilen nedenlerden dolayı Arktik bölgesinde büyük umut vaat ediyor. Ancak, Hindistan Batı yaptırımlarına meydan okumaya isteksiz olduğu sürece Arktik LNG II projesinin tam potansiyeline ulaşamayacaktır. Hindistan’ın küresel etkideki vazgeçilmez rolü göz önüne alındığında, Hindistan ve Batı’nın bu konuda bir muafiyet sağlanması için gizli görüşmelere başlaması ve bu sayede Hindistan’ın Arktik’te Çin ile daha etkili bir şekilde rekabet edebilmesi sağlanabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...

Yapay Zeka Çağında Savaş ve Barış

Henry A. Kissinger, Eric Schmidt ve Craig Mundie: War...