Sırbistan-Makedonya Un Krizi Çözüldü

Makedonya Tarım ve Ormancılık Bakanı Lyupço Nikolovski ile Sırbistan Ticaret Bakanı Rasim Layiç, Üsküp’te bir araya gelerek Sırp ununun Makedonya’ya ithalatı konusunda ortaya çıkan anlaşmazlığı çözdü.

Makedonya’da yapılan yeni yönetmeliklerle beraber ithal ürünlerle ilgili yeni düzenlemeler getirildi. Yeni düzenlemeler un ithalatının yanı sıra tarımsal ürünlerin ithalat ve ihracatıyla ilgili düzenlemeler içeriyordu. Bu yeni düzenlemeler Sırbistan ile Makedonya arasında un ithalatı konusunda sorunlar çıkmasına neden oldu. Sırp ununun Makedonya’ya girişinde kontrol işaretinin konulmasını öngören yönetmelikle kriz ortaya çıktı.

Üsküp’te Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nda bir araya gelen bakanlar soruna bir çözüm bulmak amacıyla görüştü. Yapılan görüşme sonucunda 1, 2, 5 kg unların Sırbistan’da; 25, 50 kg unların Makedonya’da damgalanmasına karar verildi. Bunun yanı sıra un konusunda ortaya çıkan bu sorun, ticari konulardaki diğer sorunlara ve bunların çözülmesinin gerekliliğine de dikkat çekti. Nikolovski ve Layiç, Makedonya ve Sırbistan arasındaki ticari bariyerleri sona erdirecek, sorunların hızlı çözümünü amaçlayan, ticaret hacmini ve iş birliğini arttırmayı amaçlayan  hükümetlerarası ortak bir komite kurma kararı da aldı. Bu komitenin kurulmasıyla Makedonya ve Sırbistan arasında yıllık 760 milyon avro olan karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar avroya çıkması bekleniyor. Nikolovski bütün bunlarla ilgili olarak, ”Bu, iki hükümet arasında tarım ve ticaret hakkındaki tüm sorunların uzun vadeli bir çözümünün başlangıcıdır” dedi.

Makedonya ve Sırbistan arasındaki krizin kısa sürede çözülmesi sevindirici bir durumdur. Ancak bunun yanı sıra diğerlerine nazaran küçük olan bu sorunun çözümüyle beraber daha büyük sorunlara dair alınan bu kararlar çok daha önemli ve umut vericidir.

Nur İNAN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...