Sırbistan’ın İsrail’e Silah Satışı 2024 yılında 23 Milyon Euroyu Aştı

Bu yazı ilk olarak Sasa Dragojlo ve Avi Scharf imzasıyla 2 Eylül 2024 tarihinde Serbian Arms Sales to Israel Top 23 Million Euros in 2024 başlığıyla Balkan Insight’ta yayımlandı.

Sırbistan Silah Satışı: 2024 Yılında İsrail 24 Milyon Euro’luk Alım Yaptı

Sırbistan’ın devlete ait olan ana silah tüccarı, Temmuz ayında İsrail’e yedi milyon eurodan fazla silah ve/veya mühimmat ihraç etti. Bu, Balkan ülkesinin, Gazze’deki Filistinli sivillere karşı işlendiği iddia edilen savaş suçlarına yönelik endişeleri görmezden gelmeye devam ettiği bir dönemde, Belgrad’dan Beersheba yakınlarındaki bir hava üssüne beş İsrail askeri uçuşunun gerçekleşmesiyle aynı zamana denk geldi.

Sırp iş verilerini derleyen bir web sitesinden alınan gümrük verilerine göre, Yugoimport-SDPR Temmuz ayında İsrail’e toplamda 7,3 milyon euro değerinde silah ve/veya mühimmat ihraç etti. Bu, 2024 yılında İsrail’e yapılan Sırp silah ve mühimmat ihracatının toplam değerini 23,1 milyon euroya çıkardı. Sırbistan Silah Satışı

Bu ihracatlar, geçen yılın Ekim ayında Hamas tarafından düzenlenen ölümcül bir saldırıya yanıt olarak Gazze’de devam eden İsrail askeri operasyonları sırasında gerçekleşti. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, 40.000’den fazla Filistinli öldü ve 90.000’den fazlası yaralandı. İsrail ayrıca Lübnan’daki Hizbullah ile devam eden bir çatışmada yer alıyor ve bu da silah ihtiyacını daha da artırıyor.

Temmuz ayındaki sevkiyatlar, BIRN ve Haaretz tarafından Belgrad Nikola Tesla havaalanından İsrail’in Negev Çölü’nde, Beersheba’nın güneydoğusunda bulunan Nevatim hava üssüne yapılan beş İsrail askeri uçuşuyla aynı zamana denk geldi. BIRN ve Haaretz daha önce bu yıl içinde açık kaynaklı uçuş takip siteleri aracılığıyla iki şehir arasında gerçekleşen altı İsrail askeri uçuşunu tespit etmişti.

Aralık 2023’ten bu yana Belgrad ve güneydeki Nis şehrinden İsrail’e en az 15 uçuş gerçekleştirildi. Bu durum, Sırbistan’ı Nevatim hava üssüne inen silah uçuşlarının yapıldığı ülkeler arasında üst sıralara yerleştiriyor. Bu hesaplama, Haaretz tarafından son on ay içinde toplanan açık kaynaklı verilere dayanıyor. Dünya çapındaki ABD üslerinden yapılan uçuşlar ise ilk sırada yer alıyor. Sırbistan Silah Satışı

15 Ağustos’ta, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Gazze’deki durum hakkında şunları söyledi: “Bu akıl almaz durum, büyük ölçüde İsrail Savunma Kuvvetlerinin savaş kurallarına uymadaki tekrar eden başarısızlıklarından kaynaklanmaktadır.”

“Son 10 ayda Gazze’de günde ortalama yaklaşık 130 kişi öldürüldü. İsrail ordusunun evleri, hastaneleri, okulları ve ibadet yerlerini yok etme ölçeği son derece dehşet verici.”

Grafikte, 2024 yılında Sırbistan’ın İsrail’e yaptığı silah ihracatını gösteren veriler yer almakta. Aylara göre veriler şu şekildedir:

  • Şubat: 510.000 Euro
  • Mart: 14.089.081 Euro
  • Mayıs: 1.170.000 Euro
  • Temmuz: 7.328.500 Euro
  • Toplam: 23.097.581 Euro

Grafikte Mart ve Temmuz aylarındaki ihracatın özellikle dikkat çekici şekilde arttığı görülüyor. Mart, en yüksek ihracat yapılan ay olarak öne çıkıyor ve toplamda 2024 yılı için İsrail’e yapılan silah ihracatı 23 milyon Euro’yu aşmış durumda.

Savaş Suçu Endişeleri

Temmuz ayında gerçekleştirilen beş uçuş iki gün içerisinde gerçekleşti. İlk iki uçuş, 21 Temmuz’da Belgrad’dan Nevatim hava üssüne İsrail hava kuvvetleri adına uçan bir İsrail kargo uçağı tarafından yapıldı; ertesi gün ise seri numaraları 545, 663 ve 667 olan üç farklı İsrail Lockheed C130 uçağı Belgrad’a indi ve hızla Nevatim’e geri döndü. Sırbistan Silah Satışı

BIRN ve Haaretz, Ağustos ayında üç uçuş daha tespit etti: İlki 1 Ağustos’ta, seri numarası 272 olan bir İsrail Hava Kuvvetleri Boeing 707 uçağı tarafından Nis’ten Nevatim’e yapılan uçuş, ikincisi ise 20 Ağustos’ta iki uçuş şeklinde gerçekleşti. Ancak bu gazeteciler, bu uçuşlara karşılık gelen silah ve/veya mühimmat ihracat verilerini tespit edemediler.

Bu yıl İsrail’e yapılan tüm Sırp silah satışları, Birleşmiş Milletler’in en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı’nın, 26 Ocak’ta İsrail’e Filistinlilere karşı soykırım teşvik eden ya da işleyen eylemlerden kaçınması gerektiği yönünde verdiği karar sonrasında gerçekleşti. Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı bir soykırım davasına yanıt olarak verilen bu kararla ilgili nihai hükmün çıkması yıllar alabilir.

5 Nisan’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, “uluslararası insancıl hukukun ve insan hakları ihlallerinin ve kötüye kullanımlarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek için İsrail’e silah, mühimmat ve diğer askeri teçhizatın satışının, transferinin ve saptırılmasının durdurulması” çağrısını destekledi.

20 Mayıs’ta ise Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde başsavcı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’a karşı savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar iddiasıyla tutuklama emirleri çıkarılması için başvuruda bulundu.

En son olarak, 20 Haziran’da BM uzmanları, devletlere ve şirketlere İsrail’e silah ve mühimmat transferlerini durdurmaları çağrısında bulundu; bu transferlerin “uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerini oluşturabileceğini ve uluslararası suçlara – muhtemelen soykırım da dahil – devletin suç ortaklığı riskini doğurabileceğini” söylediler. Sırbistan Silah Satışı

Tüm bu gelişmelere rağmen, ertesi ay Sırbistan, İsrail’e 7,3 milyon euro değerinde ölümcül silah gönderdi.

Sırp Bakan BIRN Bulgularına Yorum Yapmaktan Kaçındı

Sırbistan hükümeti, sevkiyatların içeriği hakkında henüz bir açıklama yapmadı ve 8 Mart’ta Sırbistan Ticaret Bakanlığı, BIRN’in ihracat izinlerinin ne zaman verildiğini ve hangi tür silahların teslim edildiğini açıklamasını isteyen Bilgi Edinme Özgürlüğü talebini “gizli bilgi” olarak nitelendirerek reddetti.

Ağustos ayında Jerusalem Post gazetesine verdiği bir röportajda, Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Djuric, BIRN’in bulguları ve silah sevkiyatlarının resmi devlet politikası olup olmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti.

Djuric, “Sırbistan her zaman şiddetin sona ermesini, insan acılarının son bulmasını ve tarafların karşılıklı anlaşmaya vardığı barışçıl, müzakere edilmiş bir çözümü destekleyecektir.” şeklinde konuştu.

ABD, onlarca yıldır İsrail’in en büyük silah tedarikçisi olmuştur. Çatışmalar ve silah ticaretini inceleyen Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) 2023 raporuna göre, İsrail’in silah satın almalarının %69’u Amerikan şirketlerinden, %30’u Alman şirketlerinden ve %0,9’u İtalyan şirketlerinden gelmektedir.

Ancak yüksek sayıda sivil can kaybı ve yerinden edilen insan sayısı, bu tür silah ihracatlarını giderek daha tartışmalı hale getirmiştir.

Haziran ayında Reuters, Britanya’nın Gazze’deki savaşın başlamasından sonra İsrail’e yönelik silah ihracat lisans onaylarının keskin bir şekilde düştüğünü ve 13 yılın en düşük seviyesine indiğini bildirdi. İtalya, Kanada ve Hollanda gibi bazı ülkeler ise silahların nasıl kullanılabileceği konusundaki endişeler nedeniyle İsrail’e silah ihracatına kısıtlamalar getirmiştir. Sırbistan Silah Satışı

Ağustos ayında BBC, Britanya Dışişleri Bakanlığı’nda terörle mücadele alanında çalışan Mark Smith’in İsrail’e yapılan silah satışlarına tepki olarak istifa ettiğini ve Birleşik Krallık hükümetinin “savaş suçlarına ortak olabileceğini” ifade ettiğini bildirdi.

Bu yazı ilk olarak Sasa Dragojlo ve Avi Scharf imzasıyla 2 Eylül 2024 tarihinde Balkan Insight’ta yayımlandı.

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...