Sırbistan ve Karadağ, 2025’e Kadar AB Üyesi Olacak

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Jonashen Hahn, Balkan ülkeleri Sırbistan ve Karadağ’ın yüksek ihtimalle 2025’e kadar Avrupa Birliği(AB) üyesi olacağını açıkladı. Avrupa Komisyonu’nun Üyesi Jonashen Hahn, 1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı ile başlayan Avrupa Birliği’nin doğuya doğru genişleme politikasına atıfta bulunarak, ‘’1989’da başlayan işi tamamlamanın zamanıdır.’’ açıklamasında bulundu.

Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Sırbistan ülkeleri içerisinden Avrupa Birliği(AB) karşıtlığının yükselmesi, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı ve 2009-2013 yılları arasında yaşanan Euro Bölgesi’nde yaşanan krizin sonuçları gibi nedenlerle Avrupa Birliği(AB) politikacılarının yeni katılımcılara ilgilerini ve isteklerini kaybetmeleri sonucunda Balkan ülkelerinin şanslarının azaldığı düşünülüyordu.

Jonashen Hanh Reuters ile yapmış olduğu söyleşide, Sırbistan ve Karadağ için 2025 yılını gösterdiğini ve bu tarihin gerçekçi ancak fazlasıyla iddialı olduğunu belirtti. Rusya’nın da etkisi ile bu altı ülkenin şansının arttığı, yeni fırsat kapılarının açıldığı gözlemleniyor. Ancak yine de bu ülkelerin bankacılık ve yargı sistemlerinin hala çok zayıf olması ve ortalama gelir düzeyleri Euro Bölgesi’nin yüzde 30’u kadar olması nedeniyle Avrupa Birliği üyelikleri önünde pek çok engelin olduğunu gösteriyor.

Ebru Öztürk
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.