Sırbistan ve Kosova Arasında Tansiyon Yükselten Gözaltı

Kosova Polisi, Sırp Hükümeti’nin Kosova Ofisi Başkanı Marko Djuric’i, Kosova’ya girişi yasak olmasına rağmen ülkeye yasa dışı giriş yaptığı için gözaltına aldı ve Kosova Polis Teşkilatı Özel Operasyon Birimi tarafından Priştine’ye nakledildi.
Priştine, Djuric’i provokatif kabul edilen milliyetçi ifadelerinden dolayı ülkeye girmesini yasaklamıştı. Ancak, Djuric yasağı göz ardı ederek, iki ülke arasındaki ilişkileri döndürmek amacıyla bir yuvarlak masa konferansı için ülkenin kuzeyindeki Mitrovica’ya gitti. Yuvarlak masa toplantısının başlamasından kısa bir süre sonra, ağır silahlı polis, Djuric’i tutukladı ve protestocuları göz yaşartıcı gazla dağıttı. Büyük bir güç gösterisi eşliğinde kelepçelenen Djuric akabinde zırhlı bir araçla Priştine’ye gönderildi.

Gözaltı sonrası Kosova’da ki Sırp azınlık partisi olan Sırp Listesi, hükümetten çekileceğini duyurdu. Bu duyuru üzerine Kosova yönetiminde gerilim arttı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, katıldığı bir TV programında, Djuric’in tutuklanması sırasında uygulanan güç kullanımını şiddetle eleştirdi ve Djuric’in tutuklanmasının “canlı bir provokasyon ve en kötü suç eylemi” olduğunu söyledi ve ekledi: “Ona vurdular… Onu aşağılamak için yuhalamalarla Priştine sokaklarında sürüklediler… Bunu yapan herkes Sırp devlet organlarının önünde sorumlu tutulacak… Barışı korumak için elimizden geleni yapacağız ama kimsenin vatandaşlarımızın güvenliğini tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz.”
Avrupa Birliği (AB) Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, tansiyonun düşürülmesi için Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanıyla görüştü. Mogherini, “yaşananların tekrar yaşanmaması gerektiğini; AB’nin barışın olgun ve iradeli bir yaklaşımla korunmasını beklediğini” söyledi.

2008 yılında Kosova Cumhuriyeti, Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti ancak Sırbistan hala Kosova’yı tanımıyor ve kendi egemenliğinde olduğunu savunuyor. 2013 yılında iki ülke, AB arabuluculuğuyla ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. Ancak, Sırp yetkilinin şiddet kullanılarak tutuklanması, hem Sırbistan Hükümeti’nin ve hem de Kosova Hükümeti’nde ki Sırpların sert tepkisine sebep oldu. Avrupa ve özellikle sürekli çatışma ortamının kırılmak istendiği Balkan coğrafyasında, istikrar ve düzen sağlama işinin büyük yükünü, bu olayda da AB üstlendi.

Dilek KARADAY
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

KAYNAKÇA:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...