Sırp Protestocular Devlet Televizyonunu Bastı

Haftalık olarak Cumhurbaşkanı Alexander Vucic karşıtı protestalar düzenleyen Sırbistan vatandaşları Cumartesi akşamı düzenledikleri protesto esnasında Sırbistan Ulusal Kanalı RTS’ye girerek canlı yayın yapmak istediler ve polis tarafından dışarı çıkartıldılar.

Bazı protestocuların yaralandığı olaylarda muhalefet partilerinden Sırbistan için Birlik başkanı Dragan Djilas, Aşırı Sağ Hareketi Dveri’nin Başkanı Bosko Obradovic de RTS binasına giren ve polis tarafından zorla binadan çıkarılanlar arasındaydı.

Djilas ve Obradovic protesto gösterilerini organize edenlerin RTS kanalında canlı yayında halka seslenebilmelerini talep ederken RTS’nin hükümet yanlısı duruşunu sert bir şekilde eleştirdi. Talepleri karşılanmayan liderler polis zoruyla binadan çıkarılabildi. Obradovic basın mensuplarına verdiği demeçte “çok fazla bir şey istemiyoruz, hızlı bir canlı yayınla protesto organizatörlerinin konuşmasını istiyoruz, biz politikacıların değil protestoya katılanların konuşmasını talep ediyoruz” derken diğer yandan da protestoya katılan vatandaşları şiddetten uzak durmaya davet etti.

Protestolara devam ederken basın toplantısı düzenleyen Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, RTS binasına yasadışı yollarla giren herkesin yargılanacağını ve polisin kanunlara uygun müdahalede bulunduğunu ifade etti.

50 kadar polisin sevkedildiği RTS binası kısa süre içerisinde protestoculardan temizlenirken, bina dışına çıkarılan protestocu vatandaşlar RTS önünde oturarak Sırbistan Milli Marşını okudular ve slogan atmaya devam ettiler. Yaşanan olaylarla ilgili Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic Pazar günü saat 12’de bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Vucic’in basın toplantısı ile eş zamanlı olarak protesto gösterileri devam etti.

1 od 5 milliona olarak kendini adlandıran göstericiler 8 Aralık 2018’den beri her Cumartesi protesto gösterisi düzenliyor ve Sırbistan’da iktidardaki Vucic’in otoriterleşmesi ve basının hükümet yanlısı tavrı eleştiriliyor. 23 Kasım 2018’de muhalif politikacı Borko Stefanovic’in Krusevac şehrinde saldırıya uğraması ile tetiklenen protestolarda en son erken genel seçim talebi dile getirildi ve talepleri yerine gelmezse 13 Nisan’da büyük bir protesto gösterisi düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Belgrad’da devam eden gösteriler Ocak 2019’da Sırbistan’ın 30 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilmişti.   

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...