Suriye’deki Ayaklanma Giderek Büyüyor

Güneydeki Dera kentinde geçtiğimiz Cuma günü başlayan gösteriler önceki gün başkent Şam’a ve diğer kentlere yayılırken, Lazkiye’de keskin nişancıların 4 kişiyi öldürmesi sonrasında, silahlı kuvvetlerle silahlı göstericiler arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Resmi kaynaklara göre son iki günde kentte çoğu asker 200’den fazla kişi yaralandı.

Devlet Başkanı Beşar Esad’ınbasın danışmanı Butayra Şaban, önceki gün ve dünkü çatışmalarda aralarında asker ve sivillerin bulunduğu on kişinin yaşamını yitirdiğini, iki silahlı kişinin de öldürüldüğünü bildirdi. Ayrıca Esad’ın kısa bir süre içinde halka sesleneceğini söyleyen Butayna Şaban, hükümetin 1983’ten beri yürürlükte olan olağanüstü hali kesinlikle kaldıracağını ve tarihinin henüz belli olmadığını sözlerine ekledi.

Hristiyanların, Sünnilerin ve Alevilerin yaşadığı kentteki olaylardan, etnik gerginliği kışkırtmakla suçladığı Filistinli mültecileri sorumlu tutan Şaban, bazı Filistinli grupların askerlere ve hükümet karşıtı göstericilere ateş açtığını sözlerine eklerken Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden bir yetkili ise, “Şam’da yaşayan Filistinlilerin Lazkiye’deki olaylara karışmadığını ve iddiaların resmi kaynaklarca netleştirilmesi gerektiğini” vurguladı.

Ayrıca Lazkiye’deki bir görgü tanığı, “kentte Alevilerle Sünniler arasında bir mezhep çatışmasından endişe edildiğini” ifade etti. Bu sebepten dolayı ketlerdeki ileri gelen din adamları vatandaşlarla bire bir muhatap olarak ””mezhepsel çatışmaya yönelik provokasyonlara karşı dikkatli olmaları çağrısı yaptıklarını” anlatan kaynak, “Özellikle Ceble’de birkaç gündür hükümet yanlısı ve karşıtı gruplar protesto gösterileri yapıyordu. Dün de ilçenin giriş-çıkışlarını asker kontrol ediyordu. Ama dün akşam iki grup birlikte gösteri yaptı” dedi.

İçişleri Bakanlığı da vatandaşlara seslenerek, başkent Şam başta olmak üzere bazı kentlerde yapılan yönetime destek gösterilerinin artık yapılmamasını tavsiye etti.

Ancak Devlet Başkanı Esad’ın reform sözü vermesine, bazı tutukluları serbest bırakmasına ve 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmak üzere çalışmalara başlayacaklarını açıklamasına rağmen, ülkede hükümet karşıtı gösteriler halen devam ediyor.

(tuicakademi — ntvmsnbc) // Fatih ÇAM

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...