Uluslararası Af Örgütü’nün AB’ye Tepkisi

Avrupa Birliği insan haklarının dünya çapında savunulması konusunda Uluslararası Af Örgütü’nden uyarı aldı. Af Örgütü, Avrupa Birliği’nin göçmenlerin hayatını kurtarmak için harcaması gereken milyonlarca Euro’yu göçmenleri engellemek için kullandığını açıkladı. AB’nin dünya göçmen nüfusunun çok az kısmını topraklarına kabul etmesine rağmen göçü önlemeye yönelik olağanüstü önlemler aldığına işaret eden örgüt, Brüksel’i çekilen acıları görmezden gelmek ve milyarları bu kıtaya ulaşmasını engellemekle itham etti. Af Örgütü, Avrupalı liderlere çağrıda bulunarak “İnsanlar kapımızın eşiğinde ölüyor. Geri göndermek yerine yardım etmemiz gerekmiyor mu?” sorusunu gündeme taşıdı.

Geçen yıl NATO’nun Libya’ya müdahalesinde artan deniz ve hava  denetimlerine rağmen 1.500 kişi Akdeniz’in güneyinden kuzeyine geçerken öldü. Geçen hafta Libya’dan İtalya’ya tekneyle geçmeye çalışan 54 kişi susuzluktan hayatını kaybetti. Teknede sadece 55 yaşında Eritreli bir erkek hayatta kalmayı başarabildi. Medyada çıkan haberlere gore Af Örgütü yaptığı yazılı açıklamada, İtalya’yı ağır sözlerle tenkit etti. İtalya’yı göçmenleri durdurmak için utanç verici anlaşmalar yaptığını ileri süren Uluslararası Af Örgütü, İtalya’yı hayasızca davranmakla suçladı.

Geçtiğimiz yıl Arap Baharı’nın başlamasıyla çok sayıda Kuzey Afrikalı göçmen İtalya’nın Lampedusa Adası’na sığınmıştı. Bu göçmenlerin bir kısmının Fransa’ya geçmek istemesi Avrupa’da krize yol açmıştı. Fransa, AB üyeleri arasındaki vizesiz seyahat sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana ilk defa sınırları kapatıp kontrol altına almıştı. Af Örgütü’nün, Lampedusa Adası’nda İtalya ve AB’nin göç siyasetini protesto etmesi bekleniyor. Avrupa’da son yıllarda yükselişe geçen ırkçı, İslamofobik ve sağcı iktidarlar göç meselesini istismar ediyor. Göçmenler ise, Avrupa’da yaşanan sorunların sebebi olarak gösteriliyor.

(TUİÇ AKADEMİ, Dünya Bülteni)

 

Kübra AKADIR

Yalova Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi

UİÇ Derneği Yakın Doğu Çalışma Grubu

Twitter- @KbrAkadr

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...

Yahya Sinwar: Romanı Diken ve Karanfil, Filistin ve Kendi Geçmişinin Bir Hikâyesi

Bu yazı 3 Ekim 2024 tarihinde New Lines Magazine'de...