Yıldırım – Zvizdic Ortak Basın Toplantısı

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ile Bosna Hersek Parlamentosunda gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Yıldırım, Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun güvenliğinin Balkanlar’ın istikrar ve güvenliğine bağlı olduğunu ve burada ki barış ortamının bozulmaması adına bölgede ki ülkelere büyük sorumlulukların düştüğünün altını çizdi.Türkiye’nin başta, Bosna Hersek olmak üzere tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurma çabası içerisinde olduğunu aktaran Yıldırım, Bosna Hersek’te bulunmaktan dolayı son derece memnun olduğunu dile getirdi. Yıldırım, Balkanlar’da huzurun kalıcı olarak devam etmesi adına, Türkiye’nin Bosna Hersek ve diğer Balkan ülkeleriyle ilişkilerinin gelişmesinin önemine dikkat çekerken, Türkiye ve Bosna Hersek’in uzun süredir buna yönelik karşılıklı adımlar attığını belirtti.Başbakan Yıldırım konuşmasın ekonomi ve diğer alanlara ilişkin konuları değerlendirerek devam etti. Geçmişte bölgede yaşanan acıların bir daha yaşanmaması adına, Bosna Hersek’in NATO üyelik sürecini desteklediklerini aktaran Yıldırım, Türkiye’nin her daim Bosna Hersek’le beraber olacağını yineledi. Daha sonra, bölgesel ve iki ülke arasındaki iş birliğine değinen Yıldırım; enerji, ulaştırma, ticaret, tarım ve turizm alanlarında ki iş birliği seviyesinin iyi bir seviyede olduğunu ve bunu artıracak potansiyelin mevcut olduğunu ifade etti. Binali Yıldırım, Bosna Hersek’te ki Türk yatırımcıların sayısını arttırma arzusunda olduklarını söylerken, her yatırımın yeni bir istihdam oluşturduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki ithalat ihracata da değinen Yıldırım, mevcut ticaret rakamının 617 milyar dolar olduğunu ancak hedeflenen rakamın 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ilerleyen aylarda Bosna Hersek’e ziyarette bulunacağını ve ziyaret vesilesiyle başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere yaklaşık 10 farklı alanda anlaşma imzalanacağını aktardı.

İki ülkenin son derece olumlu ilişkiler içerisinde olduğunu biliyoruz. Nitekim Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarının son derece olumlu olduğunu söyleyebiliriz.Türkiye’nin,, özellikle Müslüman ağırlıklı bir yapıya sahip olmasından ötürü Bosna Hersek’e kuruluşundan bu yana farklı gözle baktığını söyleyebiliriz. Bulunduğu coğrafya ve bilhassa etnik yapısından dolayı büyük bir savaş hatta soykırıma sahne olmuş Bosna Hersek’in, gelecekte bir daha böyle durumlar yaşamaması adına hem bölgesel hem de küresel olarak entegrasyon çabası içinde olduğu aşikardır.Türkiye’de bu sürece en çok destek veren ülke konumundadır. Türkiye’nin NATO ve AB üyelik sürecinde Bosna Hersek’e verdiği destek aslında bu ülkeyi ne kadar önemsediğini göstermektedir.

Osmanlı mirası olan Bosna Hersek’in kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegovic’in hayatını kaybetmeden kısa bir zaman önce Recep Tayyip Erdoğan’a söylediği, “Bosna size emanet” sözünden de anlaşılacağı üzere, Bosna Hersek ve Türkiye; kültürü, tarihi ve kaderleri itibariyle kardeş ülkeler olarak anılmaktadır.

Cihan Duman
O-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...