Yunanistan’da Yeni Koalisyon Hükümeti Kuruldu

16 – 17 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan seçimlerde en üst sırayı alan Yeni Demokrasi Partisi, sosyalist PASOK ve Demokratik Sol Parti’nin desteğiyle hükümeti kuruyor.

Koalisyon hükümeti kurma aşamasında, Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras, radikal sol koalisyon lideri Alexsis tsipras ve sosyalist PASOK lideri Evangelos Venizelos da koalisyon kurmakta başarısız olmuştu. Venizelos, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Karolyas Papulyas’a iade etti. Papulyas sonra parlamentoya girmeyi hak kazanan diğer partilerin liderleriyle ayrı ayrı görüşecekti. Liderler meclisi toplantısından sonuç alınamaz ise yeniden seçime gidilecekti. Ancak mevcut ortamda katılımlı bir hükümet kurulabilmesi ihtimalinin ise zayıf olduğu gündemde yerini almıştı. Cumhurbaşkanı Papulyas’ın hedefi ise, geniş katılımlı bir milli mutabakat hükümeti için uzlaşma sağlamaktı. Eğer bu aşamada da yine kurulamaz ise 7 Haziran’da tekrar sandık başına gidilecekti.

Anketler, yeniden seçim yapılması halinde radikal sol koalisyonun birinci olacağını gösteriyordu. Ancak yeni seçimlerden sonra da bir koalisyon hükümeti kurulabilmesi kolay görünmüyordu.

Hafta sonu gerçekleşen seçimlerin akabinde Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras, Yunanistan’ın yeni başbakanı oldu ve yemin etti. Koalisyon hükümetinin kurulması için görüşmelerin üç gündür devam ettiğini ve Yunanistan’ da anlaşma sağlandığı belirtildi. Böylece neredeyse yedi haftadır devam eden siyasi belirsizlik aşılmış oldu.

Koalisyon hükümeti için anlaşma sağlayan Yeni Demokrasi Partisiyle, PASOK ve Demokratik Sol Parti’nin söylemleri, Yunanistan’ın Avro bölgesinde kalması ve ülkeye sağlanan ekonomik paketin şartlarının yeniden görüşülmesi talebi etrafında birleşiyor.

(Tuiçakademi, TRT, Cnn)

 

EDA KENDİR

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...