Yunanistan’ın Muhasır Ekonomik Bölge Umudu

Yunanistan’ın Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ile ilgili açıklamış olduğu koordinatlar tartışılmaya devam ediyor. Yunanistan’ın bu kararı özellikle Türk Dışişlerinden sert yanıt bulmuştu. Bununla beraber, geçtiğimiz günlerde açıklanan Avrupa Parlamenteri Niki Tzavela’nın hazırlamış olduğu “2050 Avrupa Enerji Yol Haritası” başlıklı rapor Yunanistan’ın bu tezini

destekliyor. Rapor Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hazırlandığı için, görüş ve yorumlar tamamen Avrupa Birliği’nin görüş ve yorumudur. Rapor kısaca “ Yunanistan’ın MEB’i Avrupa Birliği’nin MEB’idir” diyor.

Tabii ki enerji konusunda hazırlanan raporda Yunanistan’ın MEB tezinin savunulması, AB’nin kendi çıkarını uzun vadede görmesi olarak yorumlanabilir. Çünkü Ege Denizi’nde olası çıkabilecek ya da bulunabilecek zengin enerji kaynakları kriz içinde olan Yunanistan ve dolayısıyla AB için bir çıkış yolu olabilecektir.

Ta Nea gazetesinin bildirdiğine göre Yunanistan Başbakanı Samaras ve Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis biraraya geldi. Yapılan görüşmede MEB konusunun Yunanistan ve Kıbrıs tarafından dinamik bir şekilde AB ‘de sürekli dile getirileceği belirtildi. İki ülkenin hedefi MEB konusunda Yunan tezinin Avrupa’da ve dolayısıyla tüm diplomasi çevrelerinde tekrarlanması ve bir baskı yaratılmasıdır. Avrupa’da ortak enerji politikası oluşturularak Yunanistan’ın elinin kuvvetlendirilmesi de bir diğer hedefler arasında.

Türkiye de geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletlere (BM) Yunanistan’ın MEB koordinatlarına itiraz etmek için nota vermiş ve Yunanistan’da buna cevaben yine kendi tezlerini tekrarlamıştır.

AB Zirve Toplantısı için Brüksel’de bulunan Başbakan Samaras düzenlediği basın toplantısında Yunanistan krizine ilişkin bir takım değerlendirmelerde bulundu. Samaras, Troyka ile imzalanan memorandumun özellikle gençlere iş bulunması açısından önemli olabileceğinin altını çizdi. Gayrimenkullerden alınan ek vergilerin –ki Yunan halkı buna “haraç” diyor- bu yılda devam edeceğini aktaran Başbakan, ayrıca bazı kamu memurlarının da işten çıkarılacağını belirtti.

Ekonomik krizin daha da şiddetlendirdiği ırkçı saldırılar giderek artıyor. Neo Nazi Altın Şafak partisine de katılımlar paralel yönde devam ediyor. Atina’da 27 yaşındaki bir Pakistanlı göçmen kadının öldürülmesi ile ırkçı saldırılar yüzyılın en yüksek seviyesine yükseldi. Yunanistan hükümeti saldırılara karşı ülkenin birçok yerinde büro kurdu. Irkçı Altın Şafak partisinin mecliste 18 sandalyesinin bulunması ve özellikle Yunanlı gençler arasında popülaritesinin artması siyasilere ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne kaygı veriyor

Yunanistan’da özelleştirmelerde de hareketli günler yaşanıyor. Hükümet özellikle Eleftherios Venizelos havaalanının özelleştirilmesiyle elde edilecek gelirden umutlu. Çünkü iki Çinli firmanın da ihaleye katılacağının açıklamasıyla talipler dört kişiye çıktı.

Katar Emiri Şeyh El Tani Yunanistan’dan 6 adet ada satın aldı. Adalar için 8 milyon 400 bin Euro harcandı.

 

(TUİÇAkademi, CNN, the Guardian, greece post, ta nea, ekathimerini, azınlıkça)

TUİÇ-BALKAM

Çağdaş Erdoğan

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...