Japonya ve Güney Kore, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Kobalt Çıkarmayacak

Orta Afrika ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti dünyada kobaltın yüzde 60’ının çıkarıldığı bir yerdir. Ülke de zengin kobalt yatakları bulunmaktadır fakat bu kobalt yataklarının çoğunu Çinlilere kaptırmışlardır, Kongo Cumhuriyeti’nden Japonya ve Güney Kore de kobalt çıkarırken artık başka alternatifler bulmaya başlamışlardır. Bu arayışa girmelerinin sebebi olarak da siyasi istikrarsızlık, yeni vergilendirme sistemi ve piyasada ki Çin hâkimiyeti olarak gösterilebilir. Güney Kore ve Japonya nın yeni alternatifleri ise Avustralya ve Kanada oldu. Kobalt rezerviyle dünyada 1. Sırada Demokratik Kongo Cumhuriyeti yer alırken Japonya ve Güney Kore’nin tedarikçi ülkesi olan Avustralya 2.sırada, Kanada ise 5. Sırada yer almaktadır.

Kobalt elektronik ve otomotiv sektörünün vazgeçilmez bir maddesidir. Özellikle akıllı telefonların ve elektrikli araçların artması il de kobaltın değeri artış göstermektedir. Zaman, teknoloji ilerledikçe değeri artan bu maden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise yasa dışı yollardan çocuk işçilerin çalışmasıyla normal şartlarda 30 metre derinlikten çıkarılması gerekirken 60-70 metre derinliğe kadar inilip birçok çocuğun ölümüne neden olarak çıkarılmaktadır. Ülkede ise kobaltın çıkarımı ile yeni yasa tasarısı ortaya atıldı. Ülke yüzde 3,5 olan ham madde çıkarım vergisini yüzde 10 a çıkararak kobalttan daha fazla getiri elde etmeyi planlıyor.

Merve AFACAN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...