Japonya’da Nükleer Kriz Devam Ediyor

Japonya’da deprem ve tsunamiden zarar gören Fukuşima nükleer santralinin soğutma sistemlerinin çalıştırılmasına az bir süre kaldığı bildirildi.

Nükleer Güvenlik Ajansı, santralin 1,2,5 ve 6 numaralı reaktörlerine bugün elektriğin verilmesini umduklarını duyurdu. 3 ve 4 numaralı reaktörlere ise Pazar günü elektrik verilmesi bekleniyor.

Mühendisler reaktörleri soğutan pompalara elektriğin tekrar verilebilmesi için yoğun çaba sarf ediyorlar. Ülkede 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde nükleer santralin elektrikleri otomatikman kesilmişti.

Pompaların çalışmaması nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınmasına ve buda çevreye radyasyonun yayılmasına sebep veriyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, Fukuşima tesisinde soğutma sistemleri bozulan reaktörlerin radyasyon felaketine yol açmaması için Japonya’nın zamana karşı yarıştığını söyledi.

Reaktörler şuanda askeri araçlarla ve itfaiye araçları ile soğutulmaya çalışıyor. Mühendisler santrale yeni bir elektrik hattı döşemeyi sürdürüyorlar.

Japon hükümeti nükleer kriz sonrası ilk defa açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, nükleer krize geç müdahale edildiğini hükümet adına açıklamayı yapan Yukio Edano, acil durum planlarının felaketin boyutlarını öngöremediğini söyledi. Japon hükümeti, deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer kriz sonrasında, ülkedeki gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğine ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.

Japonya, nükleer santraldeki tehlike seviyesini 4.kademeden 5.kademeye(atmosfere kısıtlı radyasyon salımı olduğu) yükseltti.

(tuicakademi, bbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...