Çin ile Japonya Arasında Kırmızı Telefon Hattı Kurulacak

Kyodo ajansının Japonya Savunma Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump-Kim zirvesi planlarına son şeklini vermek için Pyongyang’ı ziyaret ederken Japonya, Çin ve Güney Kore başbakanları da üçlü zirve düzenledi. Tokyo’nun evsahipliğindeki üçlü zirvede Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Güney Kore Başbakanı Moon Jae-in biraraya geldiği zirvenin ardından Çin ile tarafların üst düzey savunma yetkilileri arasında düzenli diyalog ve kırmızı hattı içeren mekanizmanın devreye sokulmasına yönelik belgenin imzalandığı belirtildi. Bu anlaşmaya göre kırmızı telefon hattı 30 gün içinde kurulacak.

Çin ile Japonya’nın savaş gemileri ve askeri uçaklarının ihlallerde bulunması ya da gerilimlere karışması durumunda bu acil telefon hattıyla iletişim kurulacak. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ”Çin ile Japonya, deniz ve hava sahası konularıyla ilgili görüş ayrılıklarına yönelik bir iletişim mekanizması oluşturacak” açıklamasını yaptı. Ama söz konusu deniz ve hava sahasının, iki ülke arasındaki paylaşılamayan bölgeleri kapsayıp kapsamadığı netleşmedi. Japon tarafı ikili iletişim mekanizmasının kapsama alanına Senkaku Adaları çevresindeki deniz ve hava sahasının dahil edilmemesini, Çin tarafı ise dahil edilmesini isteyince iki ülke herhangi bir coğrafi atıfta bulunmamak konusunda uzlaştı.

Çin ile Japonya arasında 2007’de başlayan kırmız hat müzakereleri 2012’de Japonya’nın Doğu Çin Denizi’ndeki Senkaku (Çince Diaoyu) Adalarını mülk sahibinden satın alması üzerine durmuştu. O zamandan beri Çin gemileri sık sık Senkaku Adaları yakınında boy gösterip Japon karasularını ihlal ediyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.

Merve Curga
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.